.

.

torstai 30. elokuuta 2012

Sananen saunasta

Kesämuisto mökkisaunan terassilta.

Työviikko on takana ja edessä pitkä viikonloppu. Mikä onkaan parempi tapa vaihtaa vapaalle, kuin tehdä se saunan kautta? Sähkölämmitteinen kotisauna tosin tarjoaa vain etäisen muiston siitä rentoutuksesta, minkä mökkisauna saa aikaan. Saunatuoksuilla voi sentään taikoa esiin aitoa saunatunnelmaa silloin, kun mökkisaunaan ei pääse.

Oma saunatuoksusuosikkini vihjaa juhannuskoivuista.

Tässä talossa asuu siinä määrin innokkaita saunojia, että haluamme aidon saunatunnelman mökkisaunaa lähemmäksi. Piharakennuksessamme on vanha sauna, joka on ollut alkuperäisessä käytössään viimeksi kymmeniä vuosia sitten. Tänä kesänä aloitimme varastona palvelleessa saunassa remontin, jonka valmistuttua sähkösaunamme saattaa vuorostaan jäädä varastokäyttöön.

Vielä ei pihasaunaan pääse löylyjä ottamaan, mutta oikeilla kuvakulmilla voin jo esitellä jotain valmistakin.


Saunaremontissa on käytetty aiemmista rakennusprojekteista ylijääneitä materiaaleja. Lauteet on tehty leveistä 8-tuumaisista lankuista, jotka on käsitelty mustalla saunavahalla. Saunan hirsiseinät kaivettiin esiin useiden tapetti-, pinkopahvi- ja Haltex-kerrosten alta. Osin hirsiä piti korjata, mutta seinät olivat suhteellisen hyväkuntoiset. Musta saunasuojakäsittely on armollinen vanhoille hirsille ja tuo saunaan oikean tunnelman. Saunan hormi ja palomuuri on slammattu valkoisella antiikkilaastilla.

Vanha kiuas ei ollut pelastettavissa edes savustuspöntöksi, joten hankimme saunaan tuliterän Kastorin puukiukaan, jonka kyljessä on kätevä vesisäiliö. Vesihän saunaan kannetaan järvestä, joten mökkimeininki on taattu.

Monet puhtaat kädet nähnyt ovenkahva.
Saunan ikkunasta paistaa ilta-aurinko.

Nainen talossa on kovasti kannustanut miestään viemään saunaprojektin loppuun. Ehkäpä asiaa kuitenkin jouduttaisi parhaiten se, että nainen ei keksisi jatkuvasti uusia tärkeitä projekteja, joihin miehen täytyy ryhtyä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!