.

.

keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Lihapullat ja perunamuusi


Meillä lämmitettiin tänään lihapullia. Siis todellakin lämmitettiin, niin kuin ruoka useimmiten työpäivinä meidän keittiössä laitetaan.

Lihapullat olin pyöritellyt jo aiemmin. Yleensä viikonloppuna tehtaillaan talossa ruokaa sen verran paljon, että siitä riittää tulevien arki-iltojen tarpeiksi. Lihapullia teen usein myös pakasteeseen. Sieltä niitä on pastan tai muusin seuraksi helppo sulattaa tarpeellinen määrä.


Parhaat lihapullat valmistuvat naudan paistijauhelihasta, mutta tässä käytin kevytjauhelihaa, jossa on nautaa ja possua. Resepti on yksinkertainen, kuten useimmat reseptit meidän keittiössä.

600-800g jauhelihaa
1 pss sipulikeittoaineksia (Sysmän Luomu Sipulikeittoaines on paljon maukkaampi kuin Knorr ja vastaavat)
pari-kolme ruokalusikkaa korppujauhoja
1 iso sipuli
1 prk kermaviiliä,
1-2 kananmunaa
lisämausteeksi mustapippuria ja paprikamaustetta, joskus jotain yrttimaustetta
taikinaan lisään usein myös juustoraastetta, jos kaapissa on juustonkannikoita

Kaikki aineet sekoitetaan hyvin keskenään. Jauheliha sekoitetaan joukkoon viimeisenä. Pullien pyörittäminen on minusta mukavaa puuhaa. Kylmällä vedellä kostutetuin käsin se käy helposti. Pullat paistuvat uunissa noin 200 asteessa vajaa 30 min. Ja laiskempi kokkihan voi tehdä taikinasta aina nopeasti murekkeen.


Lihapullien paras kaveri on aito muusi. Tässä talossa muusi tehdään lähes aina perunasta ja porkkanasta. Sillä tavalla muusista tulee kauniinvärinen ja hyvänmakuinen. Muusi tehdään maitoon ja sinne lisätään oikeaa voita, jos sitä kaapissa on.


Herkullinen ateria maistuu hyvin pienille ja isoille talon asukkaille. Maukkaat pullat eivät kaipaa edes kastiketta.

 
 Terveisin Katja

17 kommenttia:

  1. Hyvin samantapaisesti lihapullat valmista, kuin minäkin ja ne todellakin maistuvat muusin kera :)

    VastaaPoista
  2. Myös meillä maistuu samanlainen herkku.

    VastaaPoista
  3. Tämä sipulikeittoainesreseptihän on ihan klassikko. Joskus hairahdun kokeilemaan lihapulliin jotain muuta viritystä, mutta joka kerta palaan tähän takuuvarmaan :).

    VastaaPoista
  4. Mmm. tulipa nälkä! Ehkä en ihan vielä 9.45 mene hakemaan lounasta, mutta mmmm!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihapullia aamupäivän välipalaksi....ihan mahdollista :D

      Poista
  5. Vastaukset
    1. On tärkeää, että saa syödä myös silmillään :)

      Poista
  6. Nam. Lihapullat on yksi tämän talon lastenkin herkku!
    Suloinen sydänperuna, eihän tuota henno edes syödä:)

    Lumen sulamisen jälkeinen tummuus tuntuu synkeältä. Minä riemuitsen tämäniltaisesta "konsertista", jossa Joel Hallikainen ja Tommy Hellsten yhdistävät voimansa. Ystävä on seuranani. Ihanaa tiedossa...

    Silmät sulkien nuuhkin herkullisen lihapullatuoksun tänne asti....

    Mukavia tuokioita toivottelen sinne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Voi, tuo konsertti on varmasti voimaannuttava tähän pimeään aikaan. Sydänperunoita on tästä säkistä löytynyt jo useita, joten hyvin sydämellistä ruokaa saamme syödä :).

      Poista
  7. Lihapullat on ikisuosikki ja meillä tuo peruna-porkkanamuusi ristittiin Tappara- muusiksi jo Pojan ollessa pieni :D Se kun oli ainoa keino saada vähän juurespuolta syötettyä. Toimii edelleen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava nimi-idea tuo Tappara-muusi. Mahtaiskohan toimia meillä...en ole ihan varma onko oikea joukkue ;).

      Poista
  8. Pitääpä testata tuo ohjeesi. Yleensä meillä käy niin, että illalla huomaan kilon nautajauhelihaa menevän juuri vanhaksi...siispä laitan joukkoon kolme munaa, suolaa ja basilikaa pari tl, mustapippuria, paprikaa ja valkosipulijauhetta. Juuri muutamalla eurolla ostamillani lihapullasaksilla (casa stockmann)pullat ovat hetkessä uunissa tai pannulla. Tosin pyöritteleminen on ihan meditatiivista puuhaa silloin, jos siihen on mahdollisuus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en omistakaan lihapullasaksia, mutta nehän voisi olla varsin hyvä hankinta. Kiitos vihjeestä :).

      Poista
  9. Hei, näyttääpä herkulliselta. Laitan itse välillä vaihtelun vuoksi lihapullien joukkoon vähän lampaan jauhelihaa. Se antaa mukavan poikkeavan säväyksen. Ja maistuu vaikka zatsikin kanssa... Kun ei laita liikaa, lapsetkin tykkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos hyvästä ideasta. Tuo lampaan jauheliha täytyy ottaakin kokeiluun :).

      Poista
  10. Lihapullat muusilla on takuulla kaikkien aikojen iki-ihana suosikkiherkku siitäkin huolimatta, vaikka monia reseptejä maailmalta on nykyisin sylikaupalla tarjolla. Hyvältä näyttää annoksesi ja väriäkin löytyy kivasti. Sitä yrittää aina itsekin ujuttaa vihanneksia lasten lautaselle ja pikkuhiljaa oppivat syömään erilaisia "pupujen" herkkuja. Meillä toinen varma herkku lapsosille on bolognese-kastike, joka kyllä maistuu aikuisillekin. Resepti on italialainen ja niin hyvää...nam..
    Nautitaan viikonlopusta ja hyvästä ruuasta,
    terkuin Niina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on positiivinen pakkomielle vihanneksista. Niitä on oltava, tai mulle ei maistu. Ja lapsille tietysti syötän samaa kuin itselle. Nekin jo "luulee", että vihannekset kuuluvat asiaan ;). Kivaa viikonloppua!

      Poista

Kiitos kommentistasi!