.

.

lauantai 6. lokakuuta 2012

Sisustuksessa historian havinaa


Eskarilaiselle sopivaa oppimateriaalia menneiltä vuosikymmeniltä.

Elokuisessa Talo-jutussani täällä kerroin talomme historiasta. Kun talo siirtyi omistukseemme, sen mukana tuli paljon mielenkiintoista vanhaa tavaraa, jota olemme hyödyntäneet nykyisessä sisustuksessa. Silloisista ullakko- ja varastotiloista löytyi aarteita, jotka innoittavat mielikuvittelemaan talon ja suvun menneisyyttä ja tarinaa.

Nämä sisustuskuvat ovat yläkerran aulatilasta, josta on kulku kolmeen makuuhuoneeseen. Tilalla ei ole oleskelukäyttöä ja olemmekin keränneet sinne talon historiaa henkiviä asetelmia.

Seinällä on yksi talon alkuperäisistä ikkunoista. Se toimii kehyksenä vuodelta 1928 peräisin oleville Kotiliesi-lehdille. Talon yläkerta rakennettiin vuonna 1928, joten lehdet ovat samaa vuosikertaa kuin niitä kehystävä ikkuna.

Vanha työkaluarkku palvelee nykyisin kenkäpiilona ja sen päällä puulaatikoissa vanhat koulukirjat houkuttavat selailemaan. Sitä en ole keksinyt, miten tuo raskastekoinen laskukone oikein toimisi. Lapset sillä kyllä leikkivät ja saavat aikaan monimutkaiselta kuulostavia yhtälöitä.

Talossa on kaksikin isomummoilta perittyä Singer-ompelukonetta. Toinen kaunistaa olohuoneen sisustusta ja toinen muistuttaa yläkerran aulatilassa aiempien asukkaiden taidoista. Kodin käsityöt -kaavakokoelma on vuodelta 1911. Tuon ajan kirjoitustyyli huvittaa nykylukijaa: "Vihkosta tehtäessä on mahdollisimman suurta käytännöllistä hyötyä koetettu silmälläpitää... Ylellisyydeksi eivät käsityöt kodissa koskaan saisi muodostua, vaan pitäisi niiden kulloinkin soveltua elämän eri oloihin ja muotoihin siten, etteivät ne vaikuta häiritsevästi vieraaseenkaan..."

Vähän uudempaa käsityötä käsityöohjeiden rinnalla edustaa naulakkoon ripustettu esikoisemme ensimmäinen villanuttu. Sen neuloja ei olekaan sukulainen. Kaikki vanhat taidot siis eivät periydy.

Vanhoilla esineillä sisustaminen tuo kotiin mukavan tunnelman ja perityt tavarat muistuttavat arjessa henkilöistä, joita ei enää tapaa. Olenkin sitä mieltä, että näitä tavaroita kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää esillä ja käytössä. Varmasti vielä palaan tähän aiheeseen tulevissa sisustusjutuissani, joissa taatusti esiintyy lisää vanhaa tavaraa :).

9 kommenttia:

 1. Ai että, todella kaunista! Teillä on juuri sen näköistä, kun toivoisin meidän tulevassa hirsiunelmassamme olevan :)

  Harmittaa kun emme tiedä muuta talomme historiasta, kuin että olemme sen viidensiä omistajia...Mutta luulen, että vielä jostain ihmeestä tupsahtaa aiheesta tietoa, olen huomannut että usein näin käy (ja voisi kuvitella etenkin pienelle paikkakunnalle muuttaessaan...)
  Huikea muutos kyllä talossanne 80-luvulta tähän päivään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja kiva kun vierailet :). Noita tarinoita entisistä ajoista tosiaan tupsahtelee vähän yllättäinkin matkan varrella, joten varmasti teillekin selviää vielä yhtä jos toista talonne vaiheista :).

   Poista
 2. :) Talonne onkin minulle tuttu, tunnistin sen kuvista! Kiehtovaa kurkistaa sisään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hauskaa! Mukava kun kurkistit ja tervetuloa toistekin :).

   Poista
 3. Ihan mahtavia aarteita teillä on ja mukavaa, kun pidätte niitä esillä! Meillä on myös tullut jotain tavaroita talomme mukana, ja olen onnellinen niistä jokaisesta :)Oman kodin historiaa on mielenkiintoista selvitellä ja miettiä siellä asuneita ihmisiä... Ihastuttava postaus ♥

  VastaaPoista
 4. Nuo vanhat Singerit tuo lapsuuden mieleen,sellaisella äiti surrutteli monet vaatteet ja onpa tullut sitä itsekin poljettua ;) Kauniita kuvia !

  VastaaPoista
 5. Nuo vanhat Singerit tuo lapsuuden mieleen,sellaisella äiti surrutteli monet vaatteet ja onpa tullut sitä itsekin poljettua ;) Kauniita kuvia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Nämä meidänkin Singerit olisivat ihan toimivia, kun vain joku niitä haluaisi käyttää ;).

   Poista

Kiitos kommentistasi!