.

.

sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Sunnuntaina syödään paistia


Aivan ensiksi haluan toivottaa uudet lukijani iloiten tervetulleeksi seuraan!

Sitten päivän aiheeseen, joka on ruoka. Eikä mikä tahansa ruoka, vaan oikea paisti.
Paisti ei ole pikaruokaa. Jos Viivi laittaa karjalanpaistia tämän talon tapaan, saa Wagner kykkiä hankalassa asennossaan ainakin kolme tuntia. Ja ei, en ole herännyt tänään aamuviideltä paistinlaittoon, vaan nämä kuvat olen ottanut muutama viikko sitten.

Karjalanpaisti on oikeastaan tosi helppo ruoka pyhäpäivään. Se vaatii ensin vähän pilkkomista ja sitten enää hyvät hermot ruuan odottajille.

 

Karjalanpaisti talon tapaan


Karjalanpaistiin on olemassa niitä oikeita ja perinteisiä reseptejä joihin tulee ties mitä epäilyttäviä ainesosia. Meillä paistiin käytetään valmiita karjalanpaistilihoja, joissa possut ja naudat ovat valmiina palasina.

Kuivaan lihat talouspaperilla ja ripottelen niihin hieman suolaa laittaessani lihat uunivuokaan. Lihan seuraksi pilkon vuokaan monta porkkanaa, paprikaa, punasipulia ja keltasipulia. Sitä parempi paisti, mitä enempi kasviksia. Lihat ja kasvikset peitän kasvisliemellä, jonka teen Knorrin Fond-du-chef -kuutiosta ja kaadan kiehuvana vuokaan niin, että lihat ja kasvikset juuri peittyvät. Lisämausteeksi muutama kokonainen mustapippuri ja pari laakerinlehteä.

Paisti saa levätä 200 asteisessa uunissa pitkät kolme tuntia, jona aikana voi mennä vaikka sunnuntaiselle perhelenkille. Paistamisen loppuvaiheessa vuoka kannattaa peittää leivinpaperilla ja paistia saa myös käännellä välillä.


Valmis karjanlanpaisti tuoksuu huumavan hyvältä. Ruoka voi epäonnistua vain, jos sen ottaa liian aikaisin pois uunista, jolloin lihat jäävät sitkeiksi.


Paistin kanssa kuuluu syödä puolukkaa. Näin olen oppinut. Ja hyvältähän se maistuu.


Näiden ruokaterveisten myötä mukavaa sunnuntaita teille kaikille!

Terveisin Katja

13 kommenttia:

 1. Karjalanpaisti on yksi suosikeistani, ihan vaan maun ja helppouden takia! Ja puolukkahillo tosiaan kuuluu sen seuraksi :)

  VastaaPoista
 2. Näyttipä herkulliselta!
  Lisäätkö nestettä välillä vai riittääkö tuo nestemäärä koko uunissaolon ajan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisään nestettä tarpeen mukaan, jos näyttää hupenevan liikaa. Isosta määrästä kasviksia tulee kuitenkin aika paljon nestettä, joten aina ei välttämättä tarvi lisätä. Leivinpaperi myös estää haihtumista. :).

   Poista
 3. Ruoka näyttää niin herkulliselta :) Kaunis on blogisi muutoinkin, joten piti klikkailla itsensä lukijaksi :D

  VastaaPoista
 4. Slow-food ja perinneruoka parhaimmillaan, maistuu meillekin :)
  Ihanaa lomaa Katja!

  VastaaPoista
 5. Enpä olekaan laittanut karjalanpaistia pitkään aikaan - nyt tuli vesi kielelle. Jospa ensi sunnuntaiksi?

  VastaaPoista
 6. Voi nam! Meillä oli sama menu tänään :P

  VastaaPoista
 7. Karjalanpaisti on parasta ja helppoa tehdä. Mun poisnukkunut rakas mummuni oli karjalasta ja olisi torunut kovin jos olisin laittanut sekaan kasviksia- eihän ne sinne kuulu!
  ...mutta, kerron kuitenkin, että viipaloin itsekin joukkoon kasviksen jos toisenkin, miten aina mieli kulloinkin halajaa :)

  Herkullista ja mukavaa tulevaa viikkoa!!! <3

  VastaaPoista
 8. Meidänkin perheen herkkuruokia! Isännän bravuuri on karjalanpaisti! Tosin ilman paprikaa, kasvislientä ja punasipulia. Meillä on viikonloppuisin tapana laittaa paisti jo aamulla uuniin ja jättää sitten siksi aikaa, kun käydään esim. Kirppiksillä. Poika on yleensä kotona silloin, joten uunin uskaltaa jättää päälle. Perunamuussin kanssa se on taivaallista! Puolukkaa syömme poron kanssa. Esim poronkäristyksernkin se sopii.

  VastaaPoista
 9. Hyvälle näyttää. Maistuis varmaan mullekin... ;O)

  VastaaPoista
 10. KIITOS KAIKILLE YHTEISESTI MUKAVISTA KOMMENTEISTA!
  Reilun viikon hiljaiselooni täällä blogissa on ollut hyvä syy. Palasimme viime yönä etelän auringosta. Lomatunnelmista päivittelen ehtiessäni tännekin :).

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!