.

.

torstai 18. heinäkuuta 2013

Mustikkapiirakkaa ja kaura-juustoleipäsiä


Kesäpäivät soljuvat eteenpäin ja minä kasvatan kiristelevää vauvavatsaa. Olen opetellut laiskottelemaan, sillä olotila on todella vaatinut lepoa. Kaiken pakollisen joutilaisuuden keskellä on todella piristävää saada aikaseksi jotain näkyvää. Jos kotityöt ovatkin jääneet aivan hunningolle, olen käyttänyt liikenevän energian kokkauspuuhiin. On hyvin motivoivaa saada aikaseksi sellaista, minkä voi syödä!

Aurinkoisen päivän kahvihetkeen leivoin mökkituliaisina tuoduista mustikoista piirakan oman äidin reseptillä. Piirakka nautittiin vaniljajäätelön kanssa ja makuelämys oli taattu.



Äidin reseptissä ei voita säästellä, mutta mitä tuosta. Näitä herkkuja nautitaan kuitenkin harvoin. Tämä leipomus kuuluu myös vaivattomuutensa puolesta suosikkeihini, sillä rasittavasti rämisevä vatkain saa taas pysyä kaapissa.

 

Äidin mustikkapiirakka (pellillinen)

6 lasia vehnäjauhoja
3 lasia sokeria
3 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria

Sekoita mainitut aineet keskenään. (1 lasi on noin 1,5 dl)

375 g voita  sulatettuna

Lisää sekoittaen voisula jauhoseokseen. Ota rasva-jauhoseosta noin 1-2 lasia sivuun piirakan murukuorrutusta varten.

Lisää alustaikinaan
1,5 lasia piimää
3 kananmunaa

Sekoita hyvin ja levitä valmis taikina tasaisesti uuninpellille. Ripottele päälle mustikat. Vajaan litran verran marjoja sopii piirakkaan hyvin. Lisää lopuksi voisula-jauhomuru piirakan päälle kuorrutteeksi.
Paista 200 asteessa noin 25-30 min. (Alla kuva piirakasta ennen paistamista.)

Samalla reseptillä onnistuu myös herkullinen omena- tai raparperipiirakka.



Meidän talossa kukaan ei juo piimää ja mustikkapiirakan jäljiltä jäikin piimäpurkki kaappiin odottamaan viimeistä käyttöpäiväänsä. Tein sitten piimänlopusta leipäsiä, jotka onnistuivat yli odotusten. Pikkupojat antoivat suorastaan punastuttavan ylistävän arvion leipästen mausta.

Resepti on omaan makuun mukailtu versio Valion yrttileivistä.

Kaura-juustoleipäset (18 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
noin 100g Valion Punaleima Emmental juustoraastetta
5 dl piimää
50 g voita

Sekoita ensin kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen juustoraaste. Sekoita mukaan sitten piimä ja sulatettu voi. Jaa taikina kahdelle uuninpellille yhteensä 18 keoksi kahden lusikan avulla. Taputtele keot leipäsiksi jauhotetuin käsin. Pistele leipäset haarukalla ja paista uunissa 250 asteessa 10-12 min.

Leivät sopisivat hyvin tarjoiltavaksi lounaalla sosekeiton kanssa. Meillä nämä tuli tarjolle alkupaloina ja sitten kävi niin, että kuvut täynnä herkkuleipäsiä, jäi lempiruoka-spaghetti lautaselle...


Terveisin Katja

11 kommenttia:

  1. Ihanaa masun kasvatteluaikaa <3
    Nuo herkut näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Maistuivat myös liian hyvin, kun mitään ei jäänyt iltapalaksi.

      Poista
  2. Ihanaa että teille on tulossa perheen lisäystä :) Minä korvaan usein tuon piimän smetanalla juurikin siistä syystä, ettei piimää juo kukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kyllä :). Piimän tosiaan voisi leivonnassa korvatakin. Mutta kun hankkii kaappiin litran piimää, on myös pakko leipoa jotain ;). Valion uusi täyteläinen AB-piimä oli myös yllättävän pehmeän makuinen.

      Poista
  3. Naminami , hyvältä näyttää ! Koitahan jaksella masusi kanssa vielä muutama viikko ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eihän tässä muukaan auta kuin köntystellä vaadittu aika. Onneksi ruoka maistuu :D.

      Poista
  4. Ihanaa masunkasvatusta :D
    Todella herkullisia leipomuksia!

    VastaaPoista
  5. Oi kylläpä näyttää herkulliselta!! Niin harmittelen, kun meillä ei ole kesäkeittiössä lainkaan uunia ja juuri nyt mustikka-aikana puutteen huomaa, kun ei pääse perinteistä kesäpiirakkaa paistelemaan. Vielä on matkaa siihen, kun tupakeittiö valmistuu... siihen asti vain tätä silmänruokaa :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sulla on hyvä syy olla leipomatta, kun ei ole uunia. Ja muutakin puuhaa teillä siellä riittää varmasti. Leivot sitten tuplasti, kun keittiö on kunnossa. Mustikoita pakkaseen ja pala kesänmakua talvella uuniin :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!