.

.

lauantai 30. marraskuuta 2013

Taivaslaulu


Koen elämäni olevan erityisen hyvää silloin, kun minulla on kirja kesken. Luen mitä vain, joskin yleisimmin menossa on jokin pohjoismainen dekkari. Pidän erityisesti myös elämäkerroista ja muista todenperäisistä teksteistä. Pitkään aikaan vaikuttavin lukukokemus osui eteeni kirjaston pikalainahyllyssä. Ahmin kirjan läpi parissa päivässä.


Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on kaunis rakkauskertomus nuoren lestadiolaisparin elämästä. Se kuvaa naisen asemaa ja elämää uskonyhteisössä, joka odottaa naisten synnyttävän lapsen toisensa jälkeen, valvovan vuoroin raskausvaivojaan, vuoroin yösyöttöjä ja itkuja, tulevan äidiksi niin monelle kuin Luoja suo. Niin paljon ihminen kestää kuin hälle annetaan. Vai kestääkö sittenkään?

Rauhalan Taivaslaulu jäi päähäni soimaan. Se nosti pintaan omia kokemuksiani äitiydestä. Jaksan vauvani yövalvomiset, kun tiedän että vaihe menee pian ohi. Mitä jos valvominen olisikin loputonta?

Kolmen lapsen äitinä tunnistan myös riittämättömyydentunteen. Mietin välillä olenko ehtinyt ja jaksanut huomioida jokaista lastani tarpeeksi. Montako yhteistä lautapeliä, satukirjaa, taikinaa, legolinnaa, halia on riittävästi?  Mitä sitten, kun lapsia onkin viisi, kuusi, seitsemän, enemmän? Kirjan äidin sydäntä särkee.


Taivaslaulun teksti on paikoin uskomattoman kaunista ja se onnistui liikuttamaan välillä ihan kyyneliin asti. Sain ajattelemisen aihetta, tykkäsin. 

Kiinnostavaksi aiheen teki myös se, että lapsuuteni Pohjanmaalla lestadiolaisia perheitä asui paljon. Ymmärrän kirjan viitekehystä ja oli mielenkiintoista kirjan kautta kurkistaa tuohon elämäntapaan aikuisen silmin.


Suosittelen kirjaa, jos pidät lukemisesta etkä pelkää vaikeitakaan aiheita. 

Tämän postauksen kuvat otin alkuviikosta kärrytellessäni aamupäivän pikkupakkasessa tuttua rantalenkkiä. Kaunista, eikö vain?Ihanaa viikonloppua lukijoille! Ja oikein lämpimästi tervetuloa muutamalle uudelle lukijalle.

Terveisin Katja
 

22 kommenttia:

 1. Hyvä idea, vaikka joululahjaksi! Kiva kuulla lukukokemuksia.
  Todella kauniissa maisemissa olet päässyt kärryttelemään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajankohtainen kirja löytää varmasti aika moneen pakettiin tänä jouluna :).

   Poista
 2. Kauniita kuvia ja kiitos kirjavinkistä. Minulla on aina joku kirja kesken. On ihanaa lukea, ja kirjan avulla pääsee uusiin maailmoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin lukea vielä paljon enemmän. Harmikseni juutun aina hyviin kirjoihin ja lukeminen on silloin vähän turhankin intensiivistä. Täytyy rajoittaa harrastusta että saa muutakin aikaan :).

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! Aion lukea. Luin samaan yhteisöön liittyen TODELLA rankan kirjan Maijan tarina. Hyväksikäytöstä :( oli surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kuullut tuostakin kirjasta. Uskaltaisinkohan lukea sitä... Tämä kirja oli kaunis ja päättyi iloon.

   Poista
  2. Kyllä sen uskaltaa, kun sulla ittelläs on arvot ja ymmärrys kunnossa <3 Luettavaksi "Maija" on elämäntarinansa halunnut. Rohkea rohkea nainen!!!!

   Poista
  3. Täytyypä sitten ottaa kirjastosta hakuun.

   Poista
 4. Aivan mahdottoman upeita kuvia kärrylenkiltä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania aamupäiviä on ollut. Ylellistä päästä silloin ulos.

   Poista
 5. Olen myös lukenut tuon kirjan ja olin kovasti vaikuttunut siitä. Paljon ajattelemisen aihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitten tosiaan tiedät mitä tarkoitan. Taivaslaulu jää päähän soimaan :).

   Poista
 6. Ulkopuolisen silmin tuntuu kovin raskaalta eikä mitenkään kohtuulliselta naisen tai lapsen elämä lestadiolaisena. Pitänee varata kirja kirjastoautosta.
  Yksi opiskelukaveri on muuten vastikään palkittu journalistipalkinnolla hänen kirjoitettuaan Kalevaan hyväksikäytöstä tässä lahkossa. Ei varmasti helppo työ.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennytkään tuosta palkinnonsaajasta. Tärkeä työ palkittiin. Lestadiolaisuus on tosiaan saanut kyseenalaista huomiota. Raskas on naisen osa niissä piireissä eikä kyseenalaistamiselle ole mitään sijaa.

   Poista
 7. Tämä on toivelistallani. Olen saanut jutella isojen perheiden äitien kanssa ja kuullut monenlaisia mietteitä - odotan myös tuon kirjan antia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että lestadiolaisissa on paljon niitäkin, joille tuo elämäntyyli sopii, jotka jaksavat ja ovat uskossaan siihen tyytyväisiä. Traagista on silloin, kun voimat eivät riitä eikä tilanteeseen löydy piireistä ymmärrystä. Lue ihmeessä tuo kirja :).

   Poista
 8. Luen aivan liian vähän kirjoja, mutta tästä olen lukenut arvosteluja jo monesta blogista, aion lukea kirjan. Takuulla paljon mietittävää ja erilaisia tunteita herättävä. Mukavaa pikkujouluviikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarppu. Kyllä sun kannattaa tähän kirjaan tarttua leipomusten lomassa :).

   Poista
 9. Kauniita kuvia, kyllä. Tuo on niin totta, kuinka sitä painii joskus enemmän, joskus vähemmän riittämättömyyden tunteen kanssa äitinä. Vertaan tunnetta joskus, kuin sahaisi rannettaan poikki, sattuu. Ja yhtä itsetuhoista. Mutta kun niille pikkuihmisille haluaisi olla se paras äiti ja niille haluaa hyvää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskoisin, että sopiva määrä "riittämättömyyttä" on kaikille äideille ihan hyväksi. Sehän kertoo siitä, että välittää ja yrittää ja tiedostaa tilanteen.

   Poista
 10. Tosi kauniita maisemakuvia olet ottanut! Tuo kirja on ollut aikomuksena lukea, kunhan sen vain saisin jostakin käsiini. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria. Kirja on kirjastoissa pitkien varausjonojen takana. Meillä on täällä sellainen yhden viikon pikalainahylly, josta kirjan satuin saamaan heti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!