.

.

lauantai 26. huhtikuuta 2014

Makumatkailua ja parsan keittoa


Parhaat matkamuistot ja tuliaiset ulkomaanreissuilta ovat syötäviä. Olenkin kertonut matkustavalle lähipiirille, että niin kauan kun tuliaiset eivät tule "luivittonin" paperikassissa, tuomiset voisi hankkia paikallisesta ruokamarketista.

Jostain syystä "luivittonin" logoja ei ole tuliaispusseissa vielä näkynyt. Supermarket-kasseja sen sijaan olen vastaanottanut jo vaikka mistä.


Eilen vietimme espanjalais-ranskalaista matkamuisteluiltaa lasten mentyä nukkumaan. Maistelimme espanjalaisia tapaksia, ranskalaisia macaron-leivoksia ja sveitsiläistä Lindtin suklaata.


Tuliaisjuustot, chorizo, oliiviöljy ja maalaisleipä maistuivat viinitilaretkeltä ostetun valkoviinin kanssa. Viinin innoittamana laitoin pöytään myös parsaa hollandaise-kastikkeella. Ja niin oli pienen hetken tavallista eurooppalaisempi tunnelma tämän talon keittiössä.




Oli muuten ensimmäinen kerta, kun keitin itse tankoparsaa. Keittiöstämme ei siis todellakaan löydy varsinaista parsakattilaa. Koitinkin kunnianhimoisesti erilaisten hilavitkuttimien avulla pitää keittämisen ajan parsat oikeaoppisesti pystyssä liian suuressa kattilassa. Siinä ohessa sitten kastikkeesta tuli sellaista vähemmän oikeaoppista tahnaa. 

Mutta hyvältä maistui, ja huvittava (rasittava) parsankeitto-operaatiokin päättyi lopulta oikein hyvään eurooppalaiseen al dente -lopputulokseen. Saan kuulemma keittää parsaa toistekin. Uusi viinipullo täytyy kyllä hakea Barcelonasta asti, sillä tuota herkullista Calcaria ei saa Suomesta.

Nyt on kaapeista matkamuistoherkut syöty. Tulevia makumatkailtoja varten täytynee varata jollekin perheenjäsenelle uusi matka tai sitten vaan hakea pöytään kansainvälisiä herkkuja kotiäitien ulkomailta Lidlistä.

Maistuvaa viikonloppua kaikille ihanaisille lukijoilleni!

Terveisin Katja
 

30 kommenttia:

  1. Piinallisia kulinaristille tällaset ruokapävitykset, kun itsellä kiehuu lihasoppa liedellä. Ihanaa sapuskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihasoppakin on hyvää. Ei ehkä niin "eurooppalaista", mutta hyvää sittenkin :D.

      Poista
  2. Me keitimme viime viikonloppuna parsaa, ei-parsakattilassa. Kivaa kevätsyötävää. Muistan joskus jostakin lukeneeni, että maitohorsman alkuja voisi syödä samalla tavalla laitettuna, mutta se ei jotenkin houkuta. :) Me matkustamme ensi keskiviikkona Amsterdamiin! Taukoa kotiarkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, sulla on reissu edessä. Se on aina jotenkin kivempi, kuin reissu takana ;). Parsa jää meillä aikuisten ruokalistalle. Horsma ei jostain syystä sykähdytä minuakaan :D.

      Poista
  3. Onkohan meillä samat sukulaiset kun minullekaan ei ole reissu tuliaisen tullut yhtään vittonin kassia vaikka kuinka toivoo ja haaveilee. Ihanaa viiniä ja herkkuja, maistuisi kyllä minullekin.
    Suurkirppis kierretty ja mummolassa piipahdettu herkuttelemassa synttäreillä, nyt pihan kimppuun. Ihanaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanni. Voi olla, että lähipiireissämme ymmärretään ennemmin syötävän luksuksen päälle. Tai sellaisesta pääsevät varmimmin itsekin osalliseksi reissun jälkeen :).

      Poista
  4. Mukavia makumuisteloita maailmalta :) Arvaa, oonko taas kade , kun perheen miesväki lähtee vappuna Barcelonaan ;) onneksi on kesäksi jo reissu tiedossa sinne suuntaan , Valenciaan ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta hienoa, sähän voit saada pian omia ruokatuliaisia! Ja Valencia on jotain ihanaa, mitä odottaa :).

      Poista
  5. Kivoja herkkuja!
    Ja tuo parsa on itselle aika vieras tuttavuus..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen kyllä parsaa syönyt, mutta jostain syystä en ole ennen itse keitellyt. Hyvää se on ja keväistä :).

      Poista
  6. Ihana ilta ja ihanat herkut! :))
    Tänään juuri keitin parsaa ja ihan tavallisessa kattilassa, eikä ees pystyssä... mutta herkullista oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin unohdan hienostelut ja hilavitkuttimet seuraavalla kerralla ja annan parsojen maata rauhassa kattilassa. :)

      Poista
  7. Ihana tapa muistella ja makustella matkaa. Parsa on löytänyt meidänkin keittiöön ja siitä on tullut toivottu herkku :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkamuistoherkuttelu on pieni juhla :). Parsaa laitetaan täällä myös jatkossa.

      Poista
  8. Ihania kuvia taas ja wau mitä herkkuja, nam :) Teillä oli varmasti kiva ilta! Reissun jälkeen on kyllä kiva muistella matkaa ja vielä maistella tuliaisia! Ihanaa lauantaita sulle <3

    VastaaPoista
  9. Minä olen keittellyt parsaa joskus laakeassa teflonkasarissa :) Onnistuu oikein kivasti ja mahtuvat sinne paremmin pötköttämään kuin normikattilaan. Matkamuistellat ovat kyllä kivoja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laakea teflonkasari löytyy meiltäkin. Sinne parsat siis seuraavaksi. :)

      Poista
  10. Nam, mitä herkkuja :) Itse en ole myöskään koskaan keittänyt parsaa, vaikka siitä kovasti tykkäänkin. Sitä pääsee kummasti reissutunnelmiin matkamuistoruokien parissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin harvoin kun matkalle pääsee, siitä pitää ottaa kaikki ilo irti - ennen ja jälkeen :D.

      Poista
  11. Voi minkälaista herkuttelua teillä ollut, nam!! Espanjan tuliaiset, nam ja nuo macarons leivokset on niiin hyviä, että pikkuisen oon kade! Ei muuta kun uudestaan jonnekki reissuun hankkimaan taas uusia herkkuja pöytään, ei siinä muu auta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyykin katsella matkakohteita uudet ruokaostokset mielessä... :)

      Poista
  12. Mä sain eilen kivan vinkin parsojen kypsentämisestä paistamalla. Parsat kuorittiin ja paistettiin todella kuumalla pannulla öljyssä minuutin ajan. Niihin tuli sellainen kiva grillatun maku. Taidan jatkossa laittaa parsani niin. Keitetyt tulevat mulla yleensä ihan vetisiksi ja ylikypsiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo paistaminen kuulostaa tosi hyvältä ohjeelta myös. Täytyy kokeilla. Olikohan mulla aloittelijan tuuria, kun mun parsani oli heti ekalla keittokerralla sellaisia mukavasti napsahtelevia ;).

      Poista
  13. Hei, vinkki parsan keittämiseen. Laita isoon paistinpannuun vettä kiehumaan ja siihen parsat 'makaamaan' noin 3-4 minuuttia al dente. Parasta herkkua keväällä kum tuoreet parsat tulevat myyntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Iso paistinpannu on varmasti käytännöllisempi kuin mun kattilakokeilu "parsatelineineen" :D. Tätä hyvää herkkua tulee kyllä tehtyä jatkossa, kun on homma hyvillä vinkeillä jo paremmin hallussa.

      Poista
  14. Ihania ruokakuvia, ihanaa nautiskelua kahden kesken!! Minun piti vinkata samaa kuin yllä oleva anonyymi - minä keitän parsat isossa korkeareunaisessa paistinpannussa.. Hollandaise onkin sitten aina vähän epävarmempi koitos, mutta pääsiäisenä se onnistui täydellisesti! Harmi vain, että unohdin sen alkupaloilta, ja kun lämmitimme sitä mikrossa pääruokaa varten (jotta ei jäisi kokonaan syömättä), se juoksettui ihan pilalle.. :D Kastike on aina onnistunut sellaisella yksinkertaisella ohjeella, että ensin kuumennetaan keltuaisia ja sitruunamehua vesihauteessa, ja hetken päästä lisätään voita nokareina ja sekoitellaan koko ajan. Monimutkaisemmilla ohjeilla on epäonnistunut! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on säännöllisesti "illallistreffit" omassa keittiössä. :) Sun hollandaise-ohje onkin mun puolivalmistekastikettani jalostuneempi versio. Voisin lisätä vaikeuskerrointa jatkossa, kun parsat alkaa olla hallussa ;). Itse tehty on aina itse tehty!

      Poista
  15. Mmm, aikas ihanalle näyttää!
    Hauskaa vappua teille!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!