.

.

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Kevätvätyksen mietteitä


Ehdin jo huhtikuussa hurmaantua keväästä. Tämä toukokuun koleus on sittemmin latistanut sisäisen kevätihmiseni. Olen ollut mielestäni aikaansaamaton viileyttä voivotteleva vätys.


Arkiset perushommat olen hoitanut. Tietenkin. Keittänyt joka toinen päivä jättikattilallisen isoille ja pikkukattilallisen pienelle. Pessyt vessan, pyykännyt ja imuroinut. Levittänyt lelut ja kerännyt lelut.


Mutta kevätihmisyyteen liittyvä energisyys on poissa. Kevätihminen pesisi ikkunoita, kävisi kevätretkillä ja suunnittelisi pientä kivaa piristystä sisälle ja ulos.


Luin jostain lehdestä sijaistoiminnoista, joita ihminen keksii välttyäkseen tekemästä epämieluisia tehtäviään. Suosituimpia sijaistoimintoja olivat:
1) ihan nopeasti facebookin tai sähköpostien tarkistaminen
2) kahvin tai teen keittäminen
3) pyykkien laittaminen koneeseen.

Laitoin juuri pyykit koneeseen ja siemailen teetä tämän toisen koneen ääressä. Pitäisi tiskata pinttynyt uunivuoka. Onpa mukava huomata olevansa tässäkin suhteessa aivan kuten useimmat kanssaihmiset.


Tänään meillä on ruokana kalakeittoa. Kun keittää ison kattilallisen, voi joka toinen päivä ottaa vapaata lounaskokin tehtävästä. Samalla tulee näpsäkästi kahden päivän keitto myös vauvalle. Vätystely luo tehokkuutta.


Ikkunat taidan pesettää miehellä. Eihän siinä ole mitään järkeä, että ikkunat pesisi perheen hitain pesijä (minä). Mies tekee sen paljon nopeammin. Taloustieteestä tuttua suhteellisen edun periaatetta kannattaa noudattaa myös kotioloissa.


Energisempää loppuviikkoa itselle ja kaikille muille kevätvätyksille!

Terveisin Katja

Ps. Kuvissa esiintyvällä äitienpäivähortensialla ja rakkaiden korteilla ei ole osuutta vätysjuttuun.

26 kommenttia:

 1. Hih! Justiin tulin töistä ja suunnittelin keittäväni kahvit. Teen niin joka ikinen päivä ja kerään voimia roolivaihdokseen opettajasta äidiksi. Siihen menee tunti-pari joskus kolmekin, haha! Laiskuuttako??? ;)
  Minäkin innostuin keväästä, kylmyys on ihan ällöttävää tässä vaiheessa ja lamaannuttavaa. Yäk! Siltikin tiedossa tänään puutarhahommia, siis riittävän pausdin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roolinvaihdoskahvit on varmasti tarpeen. Minäkin tein tänään sen verran puutarhahommia, että kastelin huhtikuussa istuttamani orvokit ;). Herätin myös keskustelua pelargoniakaupoille lähtemisestä. Se on suunnitteluasteella. :)

   Poista
 2. Täällä on ollut kanssa kevätvätystelyä ilmassa. On menty arjessa niin minimienergiaperiaatteella, että nyt olis taas välillä jotain tehtävä pyykkivuorelle. Toisaalta tietää, että on hääräämisen sijaan antautunut mieluummin lasten kauppaleikkiin sopivassa sekasotkussa ja rauhallisena hetkenä pienten nukkuessa tarttunut hyvään kirjaan ja ollut vaan. Nyt taas ilmat lämpenevät, joten eiköhän tää hieman kohmeinen latautuminen taas purkaudu aikaansaavaksi luovaksi energiaksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä uskon myös lämmön vätystelyä vähentävään voimaan. Ehkä jo ensi viikolla. Siihen asti tehdään pakon sanelemat hommat. :)

   Poista
 3. Mä niin tiedän mistä sä puhut! Nuo kolme kohtaa -aivan naurattaa.Mä kans luotan siihen, että kevätväsymys loppuu lämpeneviin keleihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koin myös ahaa-elämyksen noista kolmesta sijaistoiminnosta. Tiedostamattani toimin juuri noin. Erityisesti tuo pyykkien koneeseen laittaminen naurattaa. Sehän on sellaista melkein aikaansaavaa hommaa. Tuntee tehneensä oikein urakan, kun "pesee pyykkiä". Annapas olla kun tuo kone sitten lopettaa ja pyykit pitäisi ripustaa. Sitten taas keitellään kahvia ja teetä :D.

   Poista
 4. Täälläkin kevätväsyä, viimeksi eilen! Paljon olis puuhaa, vaan tuntuu, ettei osaa tai jaksa oikein tarttua mihinkään, ainakaan näin viikolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vertaistuki helpottaa. Taitaa olla vätystelyä liikkeellä blogistaniassa ;).

   Poista
 5. Minulla tuo energisyys vaihtelee päivittäin. Joskus sitä saa tosi paljon aikaiseksi töiden jälkeen, toisinaan tekee vain pakolliset hommat ja niitäkään ei huvittaisi tehdä. Olen yrittänyt asennoitua tuohon ikkunanpesuun, mutta vielä ei ole tapahtunut mitään...Olisipa täälläkin mies, joka pesisi ikkunat ;) Vähänkö olen kade sinulle...Mistä tuollaisia miehiä löytyy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies on meillä usein pessyt ikkunat. Nyt asia on vielä "kaupankäyntivaiheessa". Koitan tehdä vaihtarit jollain vähemmän inhokkipuuhalla ;).

   Poista
 6. Laajemmaltikin näköjään tätä liikkeellä :-)
  Olemme syöneet puoli-valmisruokiakin, kun ei jotenkin vaan hotsita. Ikkunat olen sentään pessyt, jotain edes.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea kirkkaista ikkunoista. Jos on sen urakan tehnyt, saa mun mielestä vetää lonkkaa ainakin juhannusviikolle :).

   Poista
 7. Nyt lepo vaan :) Ei aina voi olla täydellinen ja ehkä se on juuri niin, että "laiskuus" tekee tehokkaammaksi arjen pyörittäjäksi. Kyllä se sisäinen inspiraatio sieltä taas herää, kun olet tarpeeksi vätystellyt ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inspiraatiota odottelen. Voi olla että tämän talon prosessit tässä hioutuvat vielä hyvinkin linjakkaiksi! :D

   Poista
 8. Rentoa menoa ja sijaistoimintaa ;)
  Mun pitäis pakata koko talo pakettiin, joten siinä hommaa...
  Meen keittää kahvetta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh mikä urakka sulla on. Tuossahan on vaarana ihan kofeiinin yliannostus. :)

   Poista
 9. Sää oot niin oikeassa. Olen väsynyt enkä jaksa mitään, keittelen tosiaan teetä ja kahvia vuorollaan ja tuskailen kun paljon olisi hommaa. Yleensä olen tähän aikaan jo istutellut kesäkukan siemenet, nyt en ole edes ostanut niitä, tehny sitä ja tehny tätä. Nyt vaan väsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille taisi käydä niin kuin luonnolle, joka ensin heräsi ja meni sitten takaisin unille. Kyllä aurinko meidät taas herättää. Ja sitten rönsyillään kiivaasti kiinni menetetty aika :).

   Poista
 10. Sää vaikuttaa todella paljon. Ehkä sisäinen kello oli jotenkin varustautunut jo kesään, eikä sitä sitten kunnolla tullutkaan. Ensi viikolle on luvattu tosin lämpöä. Onneksi aina ei tarvitse jaksaa muuta kuin ihan perusarkea. Sekin on paljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää tosiaan muistaa, että perusarkikin on jo paljon jaksettu. Ei aina pidä olla niin tehokas ja aikaansaava. Itselle vaan on kivempaa, kun puuhailee kaikenlaista. Tällainen himmailu kun alkaa pitkästyttää ;). Toivotaan, että Pekka Pouta ja kumppanit olisivat tällä kertaa säästä oikeassa.

   Poista
 11. "levitän lelut ja kerään lelut", ah miten ärsyttävän tuttua.. Täälläkin majailee kevätvätys, varsinkin siivoilujen suhteen. Ja nuo sijaistoiminnot - jokainen täsmää minuun! Paitsi että siihen voi lisätä vielä instagramin tsekkauksen. Pyykkien ripustaminen on sitten kokonaan toinen juttu.. Kävelyillä viitsin käydä ja lueskella lehtiä hiekkalaatikon reunalla! :D Noo, kai se tästä taas pian lähtee nouseen, en nyt mitenkään erityisen uupuneeksi itseäni tunne, mutta näille parille viikolle on niin paljon asioita, ettei jaksaisi tarttua mihinkään. Ja muuten, meillä tuo ruokataktiikka on yleensä 3-4 päivää (juu en tiedä, onko terveellistä..)! Sitten välissä teen itselleni jotain herkkusalaattia tai kasvispöperöä, jos jaksan! :) Mietinkin, että ehkä jatkan vielä täysimetystä, jotta ei tarvitse vielä lähteä soserumbaan! :D Shame on me, itsekäs ja mukavuudenhaluinen äiti. (Kaiken kukkuraksi valvon puolille öin, sitten olen aamulla ihan väsynyt.. Onneksi vauva ei herätä kuin kerran. Mites teillä nukkuminen?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri ihanasta kommentista <3.
   Se on kyllä huojentavaa, jos ulkona tarkenee istua ja lukea lehtiä. Mulla on joka päivä lehtikassi mukana liikennepuistossa (takin alla fleece ja neule) :D.
   Minäkin pidentäisin ruoanlaittoväliä, jos johonkin kattilaan tai vuokaan mahtuisi niin jättimäinen annos, että se riittäisi vielä useammaksi päiväksi näille jätkille. Itselle tietysti herkkusalaatteja iltapalaksi ja lapsille hyvin levännyttä soppaa ;D.
   Meillä vauva nukkuu koko yön heräämättä. Mua on onnistanut. Kolmas kerta toden sanoo. Kahden vanhemman kanssa taisi tulla tämän perheen valvoskelukiintiö jo täyteen. Poika myös syö mitä tahansa pöperöitä, mikä pitää sosekokin tyytyväisenä.
   Olen kyllä sitä mieltä, että äidin on hyvä ollakin vähän itsekäs. Se koituu perheen parhaaksi!

   Poista
 12. Kiva kirjoitus Katja! Sä vaikutat hyvin järjestelmälliseltä tuon kahden päivän keiton kanssa. Mäkin teen usein isomman annoksen, mutta saman ruoan tarjoileminen on jotenkin niin plaah, etten kuitenkaan raaski tarjota sitä heti perään vaan pakastan tai pidän välipäivän.

  Kylmä jakso tekee meille allergikoille hyvää ja tässä on voinut jopa ulkoilla. Toki itsekin aurinkoa ja lämpöä jo kaipaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järjestelmällisyys on kyllä hyveitäni ;). Meillä on jo totuttu lappaamaan samaa soppaa kaksi päivää...eivät pidä kovin pahana :D. Inhottavaa, jos allergia estää keväästä nauttimisen kokonaan. Ei pitäisi meidän allergiattomien valittaa mistään :).

   Poista
 13. Tuo vätystystauti on iskenyt tännekin ja sijaistoimintoja löytyy tuostakin listasta... laiskuus huipussaan näissäkin, tulee kurkittua facebookit ja blogit, mutta kommentointi on ollut vähisssä ;) Tänä viikonloppuna pätee " Oi ihana toukokuu " ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä aina jaksa kommentoida, välillä lyö ihan tyhjää ;). Aurinko on piristänyt mua viimein. Olen tehnyt vaikka mitä ja ehtinyt silti lojua aurinkotuolissakin. Kyllä vätystys oli mulla säästä kiinni. Nyt voin minäkin sanoa "oi ihana toukokuu" :).

   Poista

Kiitos kommentistasi!