.

.

tiistai 7. lokakuuta 2014

Pellillinen omenapiirakkaa


Tulevana viikonloppuna on talossa taas synttärihulinaa, kun kuusivuotiasta juhlitaan ensin sukulaisten kesken ja sitten vielä sankarin kavereiden kanssa. Useista synttärihärdelleistä oppineena kätevänä emäntänä olen valmistellut osan juhlatarjottavista etukäteen pakasteeseen.

Omenapiirakan kohdalla pakasteeseen leipominen on ollut todella työlästä. Kaksi viikkoa meni ennen kuin se onnistui. Kaksi pellillistä piirakkaa hävisi odotellessani piirakan jäähtymistä.

Sanoivat, etteivät voineet vastustaa kiusausta. Houkutus oli käynyt ylivoimaiseksi, ja voin siitä syyttää vain itseäni. Ei kuulemma pitäisi jättää lämmintä piirakkaa tarjolle noin vain.

No, otin opikseni, ja kolmas kerta toden sanoo. Leivoin omenapiirakan, kun kotona oli lisäkseni vain 1vee. Siivosin jäljet ja tuuletin talosta herkkutuoksut. Omenapiirakka on nyt visusti jäässä synttäreitä odottamassa.

Tällainen houkutus ja kiusaus pitää tietenkin jakaa, joten seuraavassa piirakkaresepti.


Pellillinen omenapiirakkaa


Taikina
6 lasia vehnäjauhoja
3 lasia sokeria
3 tl soodaa
3 tl vaniljasokeria

Sekoita mainitut aineet keskenään. (1 lasi on noin 1,5 dl)

375 g voita  sulatettuna

Lisää sekoittaen voisula jauhoseokseen. Ota rasva-jauhoseosta noin 1-2 lasia sivuun piirakan murukuorrutusta varten.

Lisää alustaikinaan
1,5 lasia piimää
3 kananmunaa

Sekoita hyvin ja levitä valmis taikina tasaisesti uuninpellille.

Lado taikinan päälle omenaviipaleita. Omenaa kannattaa laittaa niin paljon kuin suinkin sopii. Eli lado viipaleet tiiviisti lomittain. Jos ostat omenat marketista, vihreä Granny Smith on todella hyvä lajike piirakkaan.

Lisää lopuksi voisula-jauhomuru omenaviipaleiden päälle kuorrutteeksi. Ripottele piirakan päälle vielä kanelia maun mukaan. Itse tykkään lisätä kanelia ihan reilusti.

Paista 200 asteessa noin 25-30 min.

Valmis piirakka maistuu aivan taivaalliselta vaniljajäätelön kanssa, kuten yläkuvassa. Tämä piirakka ei välttämättä kuitenkaan kastikkeita kaipaa. Niin mehevä siitä helposti tulee.

***

Seuraavana haasteena minulla onkin suolaisen leipominen etukäteen. Mietin mihin ihmeeseen piilotan Quiche Lorrainen, jotta se säilyisi perjantaihin.

 Herkkuterveisin Katja

31 kommenttia:

  1. Hyvän näköien piirakka. vähän erilainen ohjekkin kuin yleensä. Joskus pitää kokeilla, nyt on pakkasessa niin paljon omenapiirakkaa ettei hetkeen tule lisää tehtyäkkään.
    Onnea tulevalle päivän sankarille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä ohje on ihanan yksinkertainen. Tykkään erityisesti leipoa, kun ei tarvi vaahdottaa mitään :).

      Poista
  2. Herkullinen piirakka! Muistan edellisessä asunnossa, että leivoin suolaisen piirakan juuri ennen juhlia ja laitoin sen ulos jäähtymään hetkeksi. Unohdin laittaa suojakuvun, ja hetkessä olivat harakat nokkineet sen pitkin maata. Mukavaa viikkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei. Tuo on oikea juhlakokin painajainen. En siis ainakaan parvekkeelle voi sitä Quiche Lorrainea piilottaa! :)

      Poista
  3. Ihanan näköinen piirakka, ei ihme että aiemmat on kadonneet parempiin suihin.
    Mukavaa keskiviikon jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Niina. Talo on täynnä makeahaukkoja. Kehen lie tulleet nuo lapsetkin ;).

      Poista
  4. Hullusti kyl käyny sun piirakoille mut hyvä että se maistui eikä käyny niin ettei kenellekään kelpais.
    Mun suosikkia on omenapaistos nam. Sitä pitää aika ajoin paistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo. Onhan se kiva, että piirakka kelpasi :). Omenapaistos on myös ihanaa. Sitä ei voi tehdä tarpeeksi. Vaikka laittaisi 20 omenaa, ei vuoassa ole hyvin pian mitään jäljellä .

      Poista
  5. Voi mikä herkku, tuoksu tuntuu tänne asti. Eihän sellaista luonteenlujuutta olekaan, että voisi omenapiirakkaa vastustaa :)

    VastaaPoista
  6. Nam, ihanan näköistä! Omppupiirakoista lähtee aina niin taivaallinen tuoksu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei omenapiirakan tuoksua voi vastustaa. En sitten lähtenyt kovin kärkkäästi piirakkarosvoja syyttelemään :).

      Poista
  7. Tätäkin on pakko kokeilla! Vieraita tulossa reilu viikon päästä, jospa silloin tekisin! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee ihmeessä tätä. Resepti on tosi helppo ja nopea. Tarvitsee vain sekoitella aineita. Ei aikaa vieviä vaahdotusoperaatioita ollenkaan ;).

      Poista
  8. Nam, hei! Näyttää ihanalle ♥ ♥ ♥

    VastaaPoista
  9. Tulipa sellainen tunne, että voisin istua seurauksesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas. Että lisää piirakkavarkaita ilmoittautuu ;D. No, tulisit huomenna, niin oikein tuputtaisin sulle kaikkia herkkuja :).

      Poista
  10. Tein tällä ohjeellasi eilen, olipa helppo ja niin herkullinen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, että ohje meni heti kokeiluun. Eikö olekin helppo tehdä, kun saa vain sekoitella aineet :).

      Poista
  11. Namskis, taidan kokeilla samantien!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa. Tuskin teilläkään tuo pellillinen kauan vanhenee :).

      Poista
  12. Voih...miten ihana omppupiiras! Ja jäätelöt päälle! Nam!
    Vietättehän hauskat synttäribileet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pojilla on kovasti synttärisuunnitelmia. Tiedossa kotidisco ;).

      Poista
  13. Mietin että kokeilisi tuota raparperilla? Olis pakkanen täynnä pilkottuja rapsuja, saisin piirakkaan jotain 'uutta' tuolla herkullisen kuulloisella pohjalla 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea. Olen itsekin tehnyt tällä reseptillä raparperipiirakkaa. Siitä tulee todella hyvää. Tykkään laittaa myös siihen kanelia päälle. Olen tehnyt ohjeen mukaan myös mustikkapiirakkaa. Lienee turha sanoa, että aika kielen vievää oli myös se :).

      Poista
  14. Kiitos ohjeesta. Laitan kokeilulistalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva. Tätä kannattaakin kokeilla. Voi olla, että joudut tehdä toistekin :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!