.

.

sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Glögikakku ja suolaiset joulutortut


Meillä juhlittiin 8-vuotissynttärit sukulaisten kesken eilen. Tarjolla oli jouluisia herkkuja. Glögikakun ohjetta joudun aina etsiä, joten taitaa olla syytä tallettaa se tänne blogiin.

Suolaiset joulutortut ovat joulun alla aina suosituin blogiini tuova hakusana Googlessa. Parin vuoden takaisen postauksen suolaisista joulutortuista näet täältä. Tällä kertaa tuunasin tuota ohjetta vaihtamalla Creme Bonjourin tuorejuustoon. Todella hyviä joulutorttuja tulikin.

Seuraavassa siis ohje suolaisiin joulutorttuihin ja ihanan jouluiseen glögikakkuun. Meillä otetaan toinen erä näitä herkkuja aatonaattona, kun saamme taloon ensimmäiset jouluvieraat.


Suolaiset joulutortut

10 levyä Myllyn Paras -torttutaikinaa
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g kinkkukuutioita
kirsikkatomaatteja
persiljaa

Sekoita kinkku ja tuorejuusto tahnaksi. Muotoile suolaiset tortut kuten hilloversiot. Kannattaa taittaa sakarat ensin ja laittaa kinkkutäyte vasta taitosten päälle. Lisää kirsikkatomaatin puolikas täytteen päälle. Suolaisia torttuja pitää paistaa hieman kauemmin kuin hillotorttuja. Meidän uunissa 225 asteessa 18 min. Koristele valmis torttu persiljalla.


Glögikakku

Pohja:
170 g piparkakkuja
75 g voita

Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
250 g maitorahkaa
1 dl tomusokeria
1 tl kanelia
1-2 tl vaniljasokeria
3 rkl glögitiivistettä

Pinnalle:
3 liivatelehteä
0,5 dl vettä
2,5 dl glögitiivistettä

Koristeeksi:
tähtianista, kokonaisia kanelitankoja tai kermavaahtokukkasia

Murskaa piparit muruiksi ja yhdistä piparimuru sulaan voihin. Laita irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi. Painele muruseos vuoan pohjalle ja laita vuoka jääkaappiin.

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 10 min. Vaahdota kerma. Sekoita tuorejuusto ja rahka keskenään. Lisää tuorejuusto-rahkamassaan sokerit ja kaneli.

Kuumenna glögitiiviste kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet kuumaan glögiin. Sekoita liivateseos ohuena nauhana tuorejuustomassaan. Nostele kermavaahto seokseen viimeisenä ja sekoita varoen.

Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita. Vuokaa kannattaa kunnolla kopauttaa pöytään, että täyte asettuu tiiviisti. Siirrä kakku jääkaappiin ja hyydytä ainakin neljä tuntia.

Liota kiilteen liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna vesi ja liuota siihen hyvin puristellut liivatelehdet. Yhdistä seos ohuena nauhana glögitiivisteeseen. Anna jäähtyä kunnolla. Kaada glögiseos varovasti tuorejuustokakun päälle. Hyydytä jääkaapissa vähintään neljä tuntia. Koristele ja tarjoa.

Tämän kakun voi hyvin myös pakastaa. Itse tein kakkuja kerralla kaksi. Toinen syötiin synttäreillä ja toinen odottaa pakastimessa aatonaaton tunnelmallista iltaa.


Näille synttäreille en tehnyt perinteistä kermakakkua. Sankari halusi tarjolle pätkismuffinsseja, ja kynttilä viritettiin synttärilaulun ajaksi muffinssiin hammastikulla.




Meillä on perinteenä hankkia joulukuusi ja koristella se jo esikoisen synttäreille. Synttäreistä alkaa joulun vietto.

Olipa ihana istua kahden kesken kuusta tuijotellen synttäripäivän myöhäisillassa, kun lapset olivat jo unillaan. Joululaulut soivat illan hämyssä. Siinä synttäripäivän uuvuttamana ja vaalean omenaglögin raukaisemana kaikki ympärillä näytti niin kauniilta. En hetkeen tuntenut stressiä yhtään mistään. Mielessä ei ollut edes ensimmäistäkään pistotehtävää. Sitä se joulu hetkittäin on; tyytyväisyyttä ja rauhaa.


Terveisin Katja

30 kommenttia:

  1. Oivoi, miten kaunis kiille kakussa! Just pohdin ääneen mun miehelle, että mitä jouluna laittais jälkkäriksi? Glögikakku voisikin olla sopiva! Kiitokset ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sopii hyvin jälkkäriksi. Meillä on tänä vuonna tiedossa sacherkakkua joulupöydän jälkkäriksi. Glögikakku on aatonaaton herkku :).

      Poista
  2. Kiitos hyvistä vinkeistä :) ja mukavaa joulun odotusta sinne sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
  3. Voi mitä herkkuja täältä löytyikään! Noita suolaisia torttuja kokeilen heti huomenna! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torttuideaa voi helposti kehitellä eteenpäin. Haluaisin kokeilla lohiversiotakin joskus.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Lähenee lähenee... Tämä "odotusaika" on parasta :).

      Poista
  5. Hyviä vinkkejä! En oo ikinä tehnyt suolaisia joulutorttuja. Täytyy kyllä laittaa vinkki korvan taakse! Samoin tuo glögikakku on ollut "kokeiltavien" listalla jo jonkin aikaa. Josko tänä jouluna tekis! Ihanaa joulua teille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tee ihmeessä glögikakkua. Ei kannata enää "harkita" :). Kiitos Satu <3

      Poista
  6. Oi, suolaiset joulutortut ovat uusi tuttavuus. Näyttävät kyllä niin herkullisilta, että on ihan pakko kokeilla. Glögikakkua olen kerran maistanut ja oli kyllä oikein hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulutortut on nopea tehdä, joten kokeilukynnys ei ole korkea. Täytteeksikin voi laittaa mitä ikinä keksii :).

      Poista
  7. Ihan mielettömiä herkkuja! Otan kaikki ohjeet talteen!
    Glögikakkua...(onneksi mies toi autolla Suomesta ison lastin glögiä), omenaglögiä..voih, sitä ei ole, mutta noi suolaiset tortut on ihan pop!!! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kiva että tykkäät ideoista. Omenaglögi on meillä tämän joulun uusi tuttavuus. Pienen tilan oma omenajuoma on niin hyvää, että sitä pitää saada jatkossakin.

      Poista
  8. Kaunis kakku ja ehdottomasti teen myös noita suolaisia torttuja. Olen muutenkin jouluisin enemmän suolapalojen ystävä, vaikka vähän makeaakin pitää olla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä tykkään joulun suolaisista ja makeista aivan liikaa. Jouluna syödään vuoroin suolaista ja vuoroin makeaa hyvinvoinnista välittämättä ;).

      Poista
  9. Voi mitä herkkuja olet taikonut ja nuo suolaiset tortut ovat kyllä upea keksintö!
    Kokeilen myös noita joku kerta;)
    Ihanaa joulun odottelua sinne<3

    VastaaPoista
  10. Voi mitä herkkuja, sekä silmille, että suulle. Upean näköinen kakku, suolaiset joulutortut on hyvä idea, taidan itsekin kokeilla jonkinlaista versiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Torttuja on helppo varioida. Tämä kinkkuversio sopii useimpien makuun. Minua kiinnostaisi jokin lohiversiokin...

      Poista
  11. Kiitos taas kivasta ohjeesta. Aion tehdä noita suolaisia torttuja ja glögikakkukin voisi olla hyvä vaihtoehto. Olen sitä usein maistanut, mutten ole koskaan tehnyt. Jospa tänä jouluna... :) Mukavaa joulun odotusta Katja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati. Kiva että sait tästä ideoita :).

      Poista
  12. Tuo glogikakku on kyllä niin herkullisen näköinen ja kaunis, että täällä yksi herkkupeppu ei meinaa silmiään siitä irti saada;)
    Rauhan ja valon joulua sinulle ja läheisillesi♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lady <3. Glögikakku tosiaan on kiilteensä kanssa oikea pöydän kaunotar.

      Poista
  13. Oi mitä herkkuja. Tuo kakku on kyllä niin kaunis ja herkullisen näköinen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kakku on paitsi kaunis, myös sisäisesti ihana ;).

      Poista
  14. Herkullisen näköiset tarjoilut. Nuo suolaisen täytteen joulutortut ovat kiva idea. Meillä on perinteisesti kuulunut kotitekoiset lihapasteijat joulunajan tarjoiluihin. Jauhelihan paistaminen ja riisinkeittäminen vie oman aikansa, joten tuollainen juustokinkkuversio olisi nopeammin valmistuvaa vaihtelua. Menee vähintään harkintaan ellei peräti toteutukseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattele, jos vaihdat pasteijat torttuihin, ehdit vaikka hetkeksi sohvalle rentoutumaan kesken joulupuuhien... Erittäin kannatettavaa! :)

      Poista
  15. Oi, mitä herkkuja! Glögikakkua minunkin on tehnyt mieli kokeilla - nooo, ehkä joku päivä...

    Oikein Hyvää Joulua! Ja kiitos kivoista kommenteistasi vuoden mittaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!