.

.

sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Taivas sylissäni


Olin nuorena tyttönä kova laulamaan. Aina näin juhlapyhien alla saan helposti takaumia koulun juhlista ja kirkkoesityksistä, joissa vuosien ajan luikauttelin sydämeni kyllyydestä. Se oli silloin niin mukavaa ja helppoa.

Sittemmin laulutaitoni on kadonnut jonnekin. Todennäköisesti se on paennut sinne samaan paikkaan, minne hukkasin pianonsoittotaitoni vuosien saatossa. Välillä harmittaa, kun olen mennyt menettämään musisoinnin riemun.


Mutta onneksi nykyisellä rajoittuneella äänialallakin on mahdollisuus ainakin kerran vuodessa osallistua yhteislauluun. Kauneimpia joululauluja on päästävä laulamaan. 

Olkoonkin, että kirkossa laulut veisataan aina aivan liian korkealta. Mikähän siinä on, että lauluja ei voida soittaa matalammalta. Nyt kun kirkon piirissä ollaan vapautumassa kaikenlaisista muistakin "perinteistä", voitaisiin minun puolestani samaan syssyyn luopua liian korkeista veisuista. Kirkkokansassa kun ei kanttorin lisäksi kovin monta sopraanoa tuntunut olevan tänäänkään.


Ystävän seurassa vietetystä joululaulutilaisuudesta tuli kuitenkin hyvä mieli ja aito joulufiilis ainakin hetkeksi. Siinä kirkon penkissä istuessa tuntui niin kovin turhalta harmitella sitä, että en onnistunut vieläkään kauppareissulla löytämään joulupöytään täydellisiä kullansävyisiä servettejä.

Kaunein kaikista lauluista on minun mielestäni uudempi joululaulu, Carola Häggkvistin Taivas sylissäni. Jos haluat muutaman minuutin joulurauhaa, voit kuunnella laulun tästä.


Hyväntuulista ja vähästressistä viikkoa kaikille!

Terveisin Katja

28 kommenttia:

 1. Minä odotan että pääsen viikon pääst kirkon joululauluhetkeen - en niinkään laulun vuoksi (minua vaan haukotuttaa), vaan kuunnellakseni, fiilistelläkseni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni muukin varmasti ottaa pelkän tunnelman kannalta. :)

   Poista
 2. Minäkin olen miettinyt, että menisin laulamaan kauneimpia joululauluja ja tytärkin vaikutti innostuneelta lähtemään mukaan. Tekisi ihan hyvää pieni rauhoittuminen tässä jouluhässäkässä. Blogissani on pieni arvonta, käyhän osallistumassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina joulun alla tuntuu, että ei olisi aikaa osallistua näihin rauhoittaviin tilaisuuksiin. Olenkin ihan "tahallani" kalenteroinut jos jonkinlaisia oikean joulutunnelman rientoja joulun alle. Tiedän, että niiden myötä nautin itse joulukuusta ihan eri tavalla. Pitääpä tulla katsastamaan arvonta. :)

   Poista
 3. Täälläkin piipahdettiin kirkkoon laulamaan ja oman lempparilaulun "tulkoon joulu" aikana pohdin tuota kovaa ja korkealta. Itsekin ole pienenä ollu kuorossa jos toisessakin ja neiti saikin kipinän kirkossa että hän haluaa kuoroon. Se oli ihana harrastuS ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan miten riemullista laulaminen oli silloin joskus. Nyt se on vähän kiusallista ;).

   Poista
 4. Meillä oltiin myös laulamassa Kauneimmat joululaulut, ja aivan saman löydön tein. Ihastuttava laulu tämä Taivas sylissäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin kappaleen viime vuonna, jolloin se opetettiin kirkkokansalle. Sen jälkeen se on ollut suosikkini. Ehkä pääsen vielä joulun alla kuulemaan tuon konsertissa.

   Poista
 5. Olet niin oikeassa! Tehdäänkö yhdessä kansalaisaloite liian korkealta soitettavien veisujen mataloittamiseksi? ;) Kauneimmat joululaulut -tilaisuudet ovat ihania hetkiä joulumielen nostamiseen ja laulaminen on kivaa. Siitä en tosin tiedä miten kivaa penkkinaapurilla on kun vedellään noita ylä-ääniä... Minullakin on ollut pitkä tauko pianon soittamisessa, mutta nyt jo useampana vuonna olen ennen joulua alkanut soittaa joululauluja. Pikkuhiljaa ne nuotit alkavat uudelleen hahmottua päähän. Taivas sylissäni on yksi minunkin lempijoululauluistani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että tajusit heti tuon korkeaveisun ongelman. On siis muitakin, joilta ei ylä-äänet oikein lähde :D.
   Minä varmaan yritän elvyttää soittotaitojani sitten, kun jotenkin ihmeellisesti huomaan olevani ilman jatkuvaa tekemistä. Siihen saattaa mennä parikymmentä vuotta. Mutta eläkeläisillehän suositellaankin nimenomaan taideharrastusten elvyttämistä. Ne virkistävät. Että eläkepäiviä odotellessa ;).

   Poista
 6. Laulaminen on ihanaa - siitä tulee ihan fyysisesti hyvä olo! Meidän perheessä on viime aikoina nautittu vähän eri tavalla laulamisesta: hankimme Singstarin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa. Laulaessa ihan alkaa veri kiertää. Se kai käy jonkinlaisesta treenistä tällaiselle huonokuntoiselle :). Singstarhan olisi oiva joululahjatoive...

   Poista
 7. Mekin kävimme lasten joululaulutilaisuudessa - kaikki lenssuisia, joten laulaminen ei lähtenyt ja pikkuneiti ei viihtynyt, oli lyhyt visiitti...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inhottava flunssa. Paranemisia! Viime vuonna oltiin lasten kanssa laulutilaisuudessa. Tänä vuonna menimme ystävän kanssa kaksin...osin ihan syystä ;). Vaikka toki pitäisi jälkikasvuakin opettaa tavoille!

   Poista
 8. Kiitos ihanasta musiikkielämyksestä! Taivas sylissäni on iki-ihana joululaulu <3

  Mukavaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija. Tätä hyvää on ihana jakaa :)

   Poista
 9. Laulan salaa autossa, muuten äänestäni ei ole mihinkään.

  Kiitos tästä ihanasta hyvän mielen postauksesta. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Minäkin olen autohoilaaja. Melkein kaipaan niitä työarjen työmatkoja. :D

   Poista
 10. Laulutaito on kyllä jotain ihanaa :) harrastin jonkin aikaa yksinlaulua, mutta ikävä kyllä äänihuuleni eivät siitä pitäneet ja näin ollen se minulta kiellettiin. Ja muutaman kerran karaokessa sen jälkeen laulaa luikautin ja seuraavat kolme päivää kärsittiin viskibassosta, joten jäi karaokekin sitten. Kotona toki lauleskelen :) Pianonsoittokin jäi teini-iässä ja pianoni myin pois parisen vuotta sitten tilanpuutteen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta sinähän sitten tiedät täysin musiikin ilon. Harmi, että sinullakin on harrastukset jääneet. Ehkäpä me kohdataan sitten mummuiässä jossain "entisten aikojen musisoijien piirissä" :D. Sitä odotellessa...

   Poista
 11. Tuo Taivas sylissäni on tosi kaunis - ja kauneimmat joululaulut kuuluvat täälläkin perinteisiin - myös ne kirkossa lauletut eikä vain ne raskaammat versiot;)
  Ja samaa mieltä olen tuosta liian korkealta veisuusta - käyn välillä illoissa, joissa lauletaan Taize-lauluja tai uudempia hengellisiä lauluja - ja jos paikalla on kanttori, aina sama juttu - onneksi noissa illoissa usein laulattaja on joku muu;)
  Itse en osaa laulaa, mutta piirtää olen osannut - ja sille taidolle on käynyt samoin kuin sinun laulutaidollesi - kun ei taitoa harjaannuta, se kuihtuu - elän toivossa, että joku päivä vielä alan sitä elvyttelemään - ja sinäkin, kunhan ne pahimmat ruuhkavuodet menevät ohi, voit liittyä vaikka kuoroon.
  Iloa arkeen ja joulunodotukseen sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady. Sinähän näet salaisiin suunnitelmiini. Luulen, että minut vielä jostain kuorosta löytää, jos riveihinsä kelpuuttavat. Mutta siihen todella voi mennä jokunen vuosi vielä.
   Piirtämisen taitoa minulle ei ole suotu nimeksikään. Oikein ihmettelen miten kauaksi on voinut omena puusta pudota, kun oma äitini on varsinainen lahjakkuus :).

   Poista
 12. Sunnuntaina olin myös kirkossa laulamassa..ja juu,ihan liian korkealla mennään lauluissa..Ei tahdo oma ääni yltää moiseen.Ihan samaa mietin,että kaunein laulu oli tuo Taivas sylissäni,kaunis ja herkkä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on jo aika moni äänestänyt matalampien sävelien puolesta. Ehkä meillä on toivoa :)

   Poista
 13. Laulamisessa on jotain taikaa ja ihmeellisen puhdistavaa.

  Kaunista ja rauhallista joulunalusaikaa!

  VastaaPoista
 14. Oi, meillä oli sunnuntaina samat ohjelmat, ja sävelet! Tuo kappale on niin kaunis! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuuntelen tuon joka päivä. Toiveissani on vielä ehtiä yhteen joulukonserttiin, jossa kuulisin sen livenä. Varaudun nessuilla :).

   Poista

Kiitos kommentistasi!