.

.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Arkiruokasuosikki


Niinä päivinä, kun voimavarat eivät riitä keskusteluun siitä, voiko kaalilaatikkoa todella syödä, on parempi ottaa varman päälle. Silloin kokkaan tonnikalamakaronilaatikkoa. Se maistuu 5/5:lle porukasta 100% varmuudella.

Huono puoli tässä ruoassa on se, että seuraavana päivänä on ihan pakko kokata jotain uutta. Vuoka kun ei huomista näe.

Haluan jakaa arkiruokasuosikkireseptin, sillä uskon muillakin perheillä olevan vaikeuksia kaalilaatikon menekin kanssa.


Sain innoituksen tonnikalavuoan kehittämiseen Tohkeissaan -blogin Katrilta, joka on ihailtavan rento ja kekseliäs kokki. Katrin herkulliset ruokakuvat ja niissä usein esiintyvät runsaat salaatit saavat minut aina nälkäiseksi. Katri julkaisi joskus taannoin oman versionsa maistuvasta laatikosta.


Paras arkiruoka on hyvää, halpaa ja helppotekoista.

 

Tonnikalamakaronilaatikko

1 pss (400g) tummaa makaronia
2 tlk tonnikalaa öljyssä
2 prk (4dl) Emmental-ruokakermaa 15%
1 pss (200g) pakastesipulisilppua
mustapippuria myllystä
500 g tomaattimurskaa tai valmista tomaattikastiketta
Jos käytät maustamatonta tomaattimurskaa, mausta se itse esim. suolalla, sokerilla, basilikalla, pippurilla, öljyllä. Minulla on yleensä kaapissa joku lasipurkki valmista tomaattikastiketta, joka sopii tähän laatikkoon oikein hyvin.
150 g juustoraastetta kuorrutukseen
tomaatteja ja basilikaa koristeluun, jos otat vuoasta kuvia blogiin ;)

Yhdistä tonnikala, sipuli, tomaattikastike, juustokerma (ja mausteet) kattilaan ja hauduta kastikkeeksi. Keitä makaronit suolatussa vedessä kypsäksi.
Sekoita makaronit ja tonnikala-tomaattikastike uunivuokaan. Levitä päälle juustoraaste ja koristele halutessasi tomaatilla.

Paista vuokaa uunissa 225 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes juustokuorrute on sopivasti ruskettunut.



Laatikon kanssa kannattaa tarjota raikasta salaattia. Koska ruokahuoltoa ja kyökkipuuhaa tässä talossa riittää, olen tyytyväinen voidessani välttyä sotkuiselta salaatin pesu- ja repimisoperaatiolta. Ostankin nykyään usein valmiita salaattisekoituspusseja, joista salaatin voi kaataa suoraan tarjolle. Valmiiseen salaattisekoitukseen lisään kirsikkatomaatteja tai muita kasviksia.

Valmiit salaattisekoitukset ovat usein aika kalliita, mutta Lidlistä sellaisen saa edullisesti. Ainakin meilläpäin hinta on noin 40% halvempi kuin Cittarin vastaavissa. (Tämä ei ole maksettu mainos.)



Uudenlaiset konstailemattomat ja hyvänmakuiset arkiruokavinkit ovat aarteita. Ainakin meillä arkiruokavastaavan aivot lyövät liian usein tyhjää, ja löydämme itsemme lusikoimasta kalasoppaa ja jauhelihakastiketta melkein joka viikko. Mikä on sinun arkiruokasuosikkisi?

Terveisin Katja

Nainen Talossa löytyy nyt myös Facebookista. Voit saada blogin päivityksiä FB-aikajanallesi tykkäämällä  blogin FB-sivusta TÄÄLLÄ. 

38 kommenttia:

  1. Voi Katja! <3 kiitos kovasti, olipa imartelevaa!:) mutta täytyy sanoa että tällä hetkellä minunkin ruokainspiraationi on jossain kadoksissa.. Kai se on tämä töiden aloitus, kun on tullut sekoittamaan pakkaa.. Ja kun lapset ovat kotona hoidossa, niin täytyy kotiinkin aina kehitellä lounasruoka. Onneksi tosin vain joka toinen viikko, kun toinen hoitoperhe tekee joka toinen viikko. Ja tosaalta sieltä saa välillä kivoja uusia ideoita! Arkiruokavinkit ovat aina tervetulleita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet maininnan ansainnut! Niin monta kertaa olen blogistasi lähtenyt ruokakaapille epätoivoisena rääpimään jotain syötävää. Harvemmin olen siltä istumalta saanut kasaan ihan kuviasi vastaavia pöperöitä :). Työarki tuo omat haasteensa ruokahuoltoon. Minulla on vieläkin kirvelevä muistikuva 5 litran makkarasopasta, jonka "puolikuolleena" väänsin työpäivän jälkeen seuraavaa päivää varten. Se soppakattila jäi sitten yöksi keittiön pöydälle ja oli lopulta syömäkelvotonta. Arkiruoka ei aina ole nautinto ;).

      Poista
  2. KIITOS! Tällaisia reseptejä tarvitaan aina. Perusmakaronilaatikko tulee meidän perheessä aikuisilta jo korvista (lapsilta se tulee aina toiveruokana kun kysyn ideoita päivälliseksi), mutta tässä voisi yhdistää molempien osapuolien toiveet. Aikuisille jotain uutta, lapsille jotain tuttua ;) Olen muuten kanssasi aivan samaa mieltä Katrin ruuista ja ruokakuvista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäkin olet huomannut Katrin kulinaristiset taipumukset :). Meillä tavismakaronilaatikko on myös yksi kestosuosikki. Siihen lisään aina porkkanaraastetta ja tomaattimurskaa jauhelihan ja makaronin sekaan.

      Poista
  3. Arkiruoka on arvokasta! Minä olen tehnyt tonnikalavuokan hiukan erililla, raaoista makarooneista ja pelkällä kermalla. Pitääpä kokeilla tätäkin vaihteeksi. Kiitos ohjeesta. Lidlistä en ole huomannut tuollaista salaattipussia, pitääpä katsella tarkemmin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käytän ruoanlaittoon, sen esillepanoon ja jälkien siivoamiseen luvattoman paljon aikaa joka päivä. Kyllä arkiruoka on arvokasta.
      Lidlin salaattipussit ovat aika uusi juttu valikoimassa. Löysin valmissalaatit uusien take away -ruokien hyllystä talvella. En tiedä onko sellainen hylly joka myymälässä.

      Poista
  4. Tonnikala ja pasta eri muodoissa uppoo meilläkin :) Nam!
    Spagetti ja tonnikalakastike (tonnikala, tomaattimurska, mausteet ja sipulia, jos on energiaa pilkkoa :D) on onneks yks meidän lasten suosikeista. Siitä ei ruoanvalmistus paljon helpommaksi tule.

    Tänään tein (laiskuuttani) lasten herkkuruokaa. Siitäpä äiti sai erityismaininnan ruoan herkullisuudesta molemmilta lapsilta. Mä en tietty voinu ees maistaa, kun perinteinen kevätdieetti käynnissä :P

    Tämä todellinen pikaruoka valmistuu alle vartissa.
    Makaronia (1 pussi) kiehumaan, silppua sipuli, pannulle vähän öljyä.
    Kuullota sipulia, sekaan paistijauheliha (400g). Paista kypsäksi.
    Mausta jauheliha. (Tänään vastoin periaatteitani käytin valmista jauhelihamaustetta...)
    Kypsät makaronit pannulle. Paistellaan varovasti, puoli purkkia ruokakermaa sekaan. Kuumenna.
    TADAA! Valmista.

    Terveisin Väsynyt äiti

    Tarviikin käydä vilasees Katrin herkkuvinkkejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen joskus tehnyt tuon tyylistä makaroni-jauhelihamössöä. Usein käy niin, että lapset arvostavat niitä ruokia, joita itse ei juuri arvosta. Meillä on oikein nyrkkisääntö siitä, että mitä pidempään ruoanlaitto kestää, sitä pidempään ruoka viihtyy lasten lautasilla. Yksi loistava esimerkki tästä on lihapadat. Sitten kun tarjoan valmista pakastepinaattikeittoa, niin lautaset ovat tyhjät alta aikayksikön :).

      Poista
    2. No älä! :D Se on just näin :D
      Kauheella vaivalla haudutteleekeitteleepaistaa, ja ei maistu ei :P

      Poista
  5. Olen tehnyt tonnikalalasagnea piccolomakaroneista.Mutta pitääpä tällä ohjeella tehdä myös!nälkä tulee kun katsoo kuviasi...blogissani arvonta,käy katsomassa.toin espanjasta jotain leipomis yms juttuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. Tulen koittamaan arpaonneani :)

      Poista
  6. Olen tehnyt tonnikalalasagnea piccolomakaroneista.Mutta pitääpä tällä ohjeella tehdä myös!nälkä tulee kun katsoo kuviasi...blogissani arvonta,käy katsomassa.toin espanjasta jotain leipomis yms juttuja.

    VastaaPoista
  7. Meillä varma arkisuosikki on lohipasta. Tuorepastaa 1 paketti, 150g kylmäsavustettua lohta, 1 kermapurkki, sitruunapippuria ja päälle juustoraastetta. Uunissa 200 asteessa n 20 min. :) namskis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ideasta. Lohipasta kuulostaa tosi herkulliselta ja helpolta. Olen itse tehnyt pastakastiketta lohisuikaleista ja kermasta pannulla. Jostain syystä olin jo unohtanut sellaisen vaihtoehdon. Näin siinä usein käy, että joku hyvä idea vain unohtuu :).

      Poista
  8. Tuota reseptiä voisi meilläkin koittaa. Kiva kun jaoit sen:) Itse yritän myös mahdollisimman usein tarjota tuoresalaattia ruoan kanssa, tekeehän se kaikesta maistuvampaa. Mutta olen tehnyt itse. Valmiiden hinta on kova. Mutta pitääkin joku kerta käydä Lidl:ssä kurkkaamassa heidän paikallinen tarjontansa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen myös salaattifani. Aina pitää olla jotain tuoretta tai ruoka ei maistu. Tapa juontuu lapsuudesta, jolloin äitini järjesti aina parit raasteet ja salaatit pöytään :). Lidlin valmissalaatit löytyvät take away -ruokien hyllystä. Sellaista ei ehkä vielä ole ihan joka myymälässä.

      Poista
  9. Minulle kyllä maistuisi tonnikalamakaroonilaatikko. Minä olen perheessämme ainoa säilyketonnikalan syöjä :( Meillä on parempi menekki sillä kaalilaatikolla :D

    Poikien suosikki meillä on makaroonilaatikko, pasta bolognese, lohikeitto ja pizza. Itse yritä syödä paljon salaattia ja käytän usein noita valmiita salaattisekoituspusseja. Kilohinta on järkyttävä, mutta ne ovat niin helppoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen oikein surrut sitä, kun en ole osannut siedättää lapsia kypsän kaalin makuun ;). Minä itse tykkäisin siitä kaalilaatikosta.
      Lohikeitto on ihanaa. Minulle vaan käy aina niin, että en jaksa irrottaa lohifileestä nahkaa ja pilkkoa kalaa keittoa varten. Niinpä lykkään fileen uuniin ja teen muusin. :)
      Olen ajatellut, että jotain paheita täytyy olla. Minun paheeni on valmissalaatti.

      Poista
  10. Tätä pitää tehdä heti huomenna. Hyviä ja helppoja arkiruokareseptejä ei voi koskaan olla liikaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. KIva kun tuli tarpeeseen. Tämä on helppo kokeilla ja halutessaan myös muokata mieleisekseen :).

      Poista
  11. Jos ei hirveästi tykkää tonnikalasta, ainakaan siis siitä purkkiversiosta niin onko se tuossa laatikossa kuitenkin hyvää? Ohje nimittäin on kokeilemisen arvoinen ja haluaisin tuota kokkailla mutta itse en välitä tonnikalasta. No varmaan ehkä viisain olisi vain kokeilla ja todeta, että uusi herkku on meidän perheeseen rantautunut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta tässä laatikossa tonnikala ei maistu "purkkitonnikalalta". Tuo juustokerma tekee laatikon mausta ihanan pehmeän, ja tonnikala ikään kuin sulaa laatikkoon. Kalakökköjä ei ole, vaikka käyttää tonnikalapaloja. Meillä keskimmäinen lapsista ei syö purkkitonnikalaa sellaisenaan, mutta rakastaa tätä ruokaa :). Kokeile ihmeessä, niin tiedät miten sinun käy.

      Poista
  12. Kiitti vinkistä!
    Mä itse en tykkää tonnikalasta laisinkaan, mutta meniskö se noin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskallan veikata, että noin se menisi. Juuri Nannille myin ideaa tuolla aiemmassa kommentissa. :)

      Poista
  13. Enpäs olekkaan kokeillut makaronilaatikkoa tonnikalasta! Tämä pääsee meillä kyllä kokeiluun! Itsekkin suosin kesällä, varsinkin tuolla mökillä näitä valmissalaatti-pusseja. Siellä kun ei ole juoksevaa vettä niin tuo pesty salaatti on nopea ja hyvä vaihtoehto!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että sait tästä uuden idean.
      Valmissalaatti on niin näppärä, että sitä käyttäen laiskistuu hetkessä. :)

      Poista
  14. Kaalilaatikon kanssa olen luovuttanut. Sen sijaan tarjoan välillä ruokaa, jonka nimi on meillä kaalisotku. Se on ruskistettua jauhelihaa ja kaalia sekä kaikkia muita kasviksia, joita jääkaapista sattuu sinä päivänä löytymään (esim. porkkanaa, paprikaa, sipuleita, kesäkurpitsaa jne.) Maistuu yllättäen kaikille.

    Eilen tein kuulemma kaalisotkua ilman kaalia :) Paistoin jauhelihaa ja lisäsin sekaan hyvin hyvin pieneksi pilkottuja kasviksia. Tietokilpailussa kukaan ei arvannut kasvisten lukumäärää oikein. Näkösälle jäivät ainoastaan herne ja kesäkurpitsa. Lisäksi ruuassa oli pinaattia, sipulia, varsiselleriä ja parikaa. Perunoiden kanssa syötiin ja kaikki meni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaalisotku kaalilla ja ilman kuulostaa ihanalta ruoalta. Juuri minun makuuni. Paljon kasviksia, nami! Epäilenpä vaan, että meillä eräs harjaantunut ronkeli löytäisi tuosta ihanasta sotkusta paistetun kesäkurpitsan ja paprikan, En ole vielä onnistunut niitä kypsennettynä minnekään tarpeeksi hyvin piilottamaan. Mutta voisin silti kokeilla sotkua meille muille. Ronkeli voisi syödä silloin pinaattisoppaa :). Kiitos vinkistä!

      Poista
  15. Kiitos hyvästä reseptistä! Tuotahan pitää kokeilla ja käy hyvin, kun tulee kalapäivä. Kerran kaksihan pitäisi olla kalapäivä viikossa. Tonnikala maistuu meidän perheelle hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tonnikala kalasta käy. Jos sitten vaikka toisena kalapäivänä laittaisi sellaista, jonka kalaksi tunnistaa ;). Meillä pari kalapäivää hoituu liian usein sillä, että seitisoppaa syödään kaksi perättäistä päivää :D.

      Poista
  16. Tällä ohjeella lähtee muuten meidänkin perheen pöytään kokeiluun!
    Joskus olen kokeillut, vuosia sitten, muttei tullut oikein maukasta.
    Tämä kuulostaa paremmalta!
    Kiitos vinkistä ja kaunista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä on tosi maukas laatikko. Minullakin on aiempaa kokemusta mauttomista tonnikalasörsseistä. Tässä ei tosiaan sitä vikaa :).

      Poista
  17. Tattis! Tätä laatikkoa tehdään meidänkin perheelle heti ensi viikolla. Nuo maustetut
    ruokakermat on kyllä ihan ykkösiä, niillä taikoo ruokaan kuin ruokaan extrahyvät maut.

    Mukavaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Meillä käytetään paljon maustettuja kermoja. Erityisesti kaikkia juustoversioita. Kipparijuustolla maustettu on kanssa tosi hyvää. Sopii erinomaisesti kinkkukiusaukseen. Eikös ne lupaa mainoksessakin, että on helppoa olla hyvä kokki, kun vähän oikoo. :)

      Poista
  18. Voihan tonnikala... saan sitä niin harvoin kun hassu mieheni ei pidä siitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaapa tätä. Luulen, että miehesi muuttaa mieltään :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!