.

.

maanantai 28. syyskuuta 2015

Paras pohja suolaiseen piirakkaan


Erilaiset versiot suolaisista piirakoista ovat ikisuosikkeja tarjottavaksi monessa tilanteessa. Piirakat ovat niin suosittuja, että monesti olen halunnut keksiä jotain muuta suolaista tarjottavaa ihan erikoisuuden tavoittelun nimissä.

Hyvistä raaka-aineista tehty suolainen piirakka on kuitenkin maultaan melkein voittamaton, joten piirakoita tulee väsättyä sittenkin aika usein.


Olen testannut monenlaisia piirakkapohjia. Rahkalla ja ilman, perunamuusijauheella ja juustoraasteella. Valmispohjiakin olen paistellut. Vaan yksipä piirakkapohjataikina on mielestäni ylitse muiden.


Jos et vielä ole testannut porkkanaraastetta ja kaurahiutaleita piirakkapohjassa, niin suosittelen kokeilemaan seuraavan kerran, kun leivot suolaisen piirakan. Pohjan koostumus on todella hyvä. Enkä keksi mitään suolaista piirakkatäytettä, mihin tämä pohja ei maultaan sopisi.

Piirakkapohja (1 pyöreä piirakka):

100 g voita
1 dl hienoksi raastettua porkkanaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

1. Sekoita kuivat aineet keskenään
2. Sekoita melkein sula voi ja porkkanaraaste keskenään
3. Sekoita kaikki ainekset yhteen taikinaksi
4. Voitele matala piirakkavuoka kevyesti öljyllä
5. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille ensin lusikalla ja sitten painellen jauhotetuin sormin
6. Esipaista pohjaa 225 asteen lämmössä 5-10 min




Piirakan täyttämisessä vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa itse tein pari variaatiota punaleima Emmental juustoraasteen kanssa.

Kinkkupiirakka:

200 g palvikinkkua kuutioina
1 pieni punasipuli silputtuna
1 paprika renkaina ja kuutioina
persiljasilppua
150 g punaleima Emmental raastetta
Munamaito:
3 dl ruokakermaa
3 munaa
1/2 tl paprikamaustetta
mustapippuria

Kanapiirakka:

250 g broilerin filesuikaleita paistettuna (Ellet halua itse maustaa, Kariniemen hunajamarinoitu sopii tähän hyvin.)
1 pieni punasipuli silputtuna
säilykepersikkalohkoja (vaihtoehtoisesti aurinkokuivattuja tomaatteja)
150 g punaleima Emmental raastetta
Munamaito:
3 dl ruokakermaa
3 munaa
mustapippuria

Täytteet ladon juustoraasteen kanssa kerroksittain piirakkapohjalle. Lopuksi kaadan päälle munamaidon. Paistan piirakoita 35-40 min 200 asteessa.


Kuten kuvista voi päätellä, minulla oli viikonloppuna oikein piirakkatehdas pystyssä. Tein joutessani piirakoita pakkaseen tulevia juhlia varten. Nämä voi aivan hyvin pakastaa ilman makuvaurioita. Käytän piirakat sitten uunin kautta ennen tarjoilua.


Onko sinulla joku oma suosikkipohja tai -täyte suolaiseen piirakkaan?

Terveisin Katja

Uudet Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ. 
 
Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit saada blogin päivityksiä FB-aikajanallesi tykkäämällä blogin FB-sivusta ja tilaamalla päivitykset TÄÄLLÄ.

63 kommenttia:

  1. Herkun näköisiä, täytyypä kokeilla tuollaista pohjaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat herkullisia :). Pohjasta tulee maukas ja sopivan kiinteä. Itse en tykkää perinteisestä rasva-jauhoseoksesta, jonka kanssa pohjasta tulee helposti vähän lituskainen ja raskas.

      Poista
  2. Tuo pohja täytyy kokeilla. Broitsupiirakka on meillä suosikki. Laitan siihen paprikaa ja ranskankermaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile tosiaan tällä pohjalla. Helppoa, maukasta ja terveellistäkin :). Broilerista minäkin tykkään. Erityisesti persikan kanssa :).

      Poista
  3. Mitä herkkuja! Kinkkupiiras on varmasti perinteisin meillä, mutta itse tykkään kovasti myös broilerista. Tämä pohja meikäläiselle uusi ja ilahduttavaa porkkanalla, joten menee ehdottomasti kokeiluun. Ohjeen nappaan samantien matkaani, kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että innostut kokeilemaan tätä. Itse olen kaikenlaisten kokeilujen jälkeen tähän pohjaan oikein tyytyväinen. :)

      Poista
  4. Oioioi! Kokeiluun lähtee. Suolaiset piirakat on kyllä mun lemppareita, mutta porkkana-kaurapohjaa en ole kokeillu. Hyvältä kuulostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämähän oli sitten ihan sun juttu :). Suolaiset piirakat ovat vähän liiankin hyviä. Monesti on syöty miehen kanssa iltapalaksi yksi kokonainen piirakka puoliksi. Ei ihan joka ilta kannata...

      Poista
  5. Porkkana tekee taatusti maukkaan ja ravitsevan pohjan!
    Maukasta!

    VastaaPoista
  6. Enpä ole ikinä edes maistanut porkkanapohjaa. Täytyy pitää mielessä seuraavaa suolaista piirakkaa varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Meillä tästä versiosta ovat tykänneet ihan kaikki. Ja aika moni sitä on syönytkin vuosien varrella :).

      Poista
  7. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta tuo porkkana piirakkapohjassa. Tämä on kyllä pakko testata! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiluun sitten vaan. Helposti tulee hyvää. Kannattaa esipaistaa pohjaa hetken :).

      Poista
  8. Kuulostaa niin mielenkiintoiselta tuo porkkana piirakkapohjassa. Tämä on kyllä pakko testata! Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  9. Kiitos vinkistä, pakko kokeilla tota pohjaa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa :). Tämä toimii tosi hyvin. Piirakka myös irtoaa helposti lasivuoasta paiston jälkeen.

      Poista
  10. Suolaisia piirakoita tulee tehtyä tosi harvoin. Ei vaan juolahda mieleen.
    Kiitos ohjeesta ja vinkistä. Tämä ohje täytyy tallentaa ja tehdä viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että sait tästä vinkin. Itselläni on välillä oikein piirakkakausia, jolloin tulee tehtyä viikoittain joku versio. Usein syksyllä innostun näistä. Pala piirasta punaviinin kanssa on aika sopiva herkku syysiltaan :).

      Poista
  11. Oij että kuulostaa aivan ihanilta nuo piirakat <3

    VastaaPoista
  12. Tässähän tulee ihan nälkä vaikka juuri söin iltapalan.
    Rakastan suolaisia herkkuja enemmän kuin makiaa. Itselläni on rahjavoitaikinan ohje joka on oma luotto ohjeeni mutta tuota voisi kokeilla viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän sama vika; nälkä tulee, kun näistä piirakoista täällä juttelee vielä iltamyöhään ;D. Ja kyllä, suolainen maistuu minullekin.
      Testaa ihmeessä tätä. Ehkä ihastut. Itse tykkään tästä eniten, mikä taisi tulla selväksi jo päättäväisestä otsikoinnista ;).

      Poista
  13. Nyt kyllä on niin maukkaan näköistä, että tämä resepti päätyy heti ensi viikonloppuna kokeiluun. Vesi herahti kielelle kuvia katsellessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva, kiitos :). Teille tulee herkullinen viikonloppu :)

      Poista
  14. Kiitos reseptistä - tuollaista pohjaa en olekaan kokeillut. Ja mietin juuri, että tuo toimisi varmaan myös siten, että vaihtaisi vehnäjauhojen tilalle gluteenittoman jauhoseoksen - ja käyttäisi "puhtaita" kaurahiutaleita - porkkana antaisi tarvittavaa rakennetta pohjalle. Ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin viritetty gluteenittomaksi. Varmasti toimii! Tämä on saanut nyt todella innostuneen vastaanoton. :)

      Poista
  15. Kiitti vinkistä. Testiin menee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa :). Tällä pohjalla tulee tehtyä piirakoita useamminkin. On se niin hyvä ainakin minun makuuni.

      Poista
    2. Tulin vielä kiittämään, testasin ja tällä teen jatkossakin. Ihanan pehmoinen, ja mehevä piiras tulee. Tein kylmäsavulohi-paprikapiirakan. :)

      Poista
    3. Kiitos palautteesta. En ihmettele, että tykästyit. Kylmäsavulohi-paprika on varmasti hyvä täyte. Pitää minunkin testata :)

      Poista
  16. Ihanan näköisiä piirakoita! Tuo pohjan resepti on mulle aivan uusi! Sitä pitää joskus kyllä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Muistelen sinun tehneen joskus postauksen suolaisesta piirakasta. Kokeile vaikka siihen tätä pohjaa joskus :).

      Poista
  17. Oi että miten herkulliset kuvatkin! Kiitos aivan mahtavista resepteistä, enpä ole ikinä ymmärtänyt laittaa porkkanaa piirakkapohjaan, nami loistoidea.

    Kivaa syyskuun viimeistä viikkoa. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3. Hyvä pitää laittaa kiertoon. Joskus se sitten palaa itsellekin :).

      Poista
  18. Oi mitä herkkuja. Tuota pohjaa pitääkin kokeilla. Pohjalla on tosi iso merkitys. Usein siitä tulee sellaista tanakkaa tönkköä. Tekee mieli raapia täytteeet pinnalta, jos pohja on sellaista ikkunakittiä. Nimimerk. Kokemusta on. heh. Ja aivan liian harvoin tulee laitettua paprikaa. Se pehmenee mukavasti uunissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on aivan sama kokemus kuin minulla. Sellainen peruspohja ei useinkaan ole kovin hyvä. Valmispohjatkin ovat usein parempia kuin rasva-jauhoseoksesta itse tehty. Hyvä piirakka menee pilalle huonosta pohjasta, joka jää kitalakeen kiinni.
      Lupaan, että tämä on jotain aivan muuta. Porkkana ja kaura sen tekevät ihan erilaiseksi. Pohja maistuu :).

      Poista
  19. Kiitos ohjeesta! Leivon myös paljon suolaisia kasvispiirakoita ja vaihtelu virkistää. Vesi herahti kielelle näistä kuvista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit tästä. Kasvispiirakoihinhan tämä on oikein oivallinen. Muistelen, että alunperin sain tähän idean vanhan keittokirjan sipulipiirakkaohjeesta :).

      Poista
  20. Kiitos! täytyy testata. Näyttää hyvältä, ja kiva ettei ole perinteisesti vehnäjauhoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :). Kaura ja porkkana toimivat. Lady of the Mess kommentissaan viritteli tätä vielä aivan gluteenittomaksi :).

      Poista
  21. Nyt tuli nälkä :) Kokeiluun menee meilläkin tuo pohjaohje - samoin tuo broiskuversio. Perjantai voisi olla hyvä piirakkapäivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perjantaihan on aivan kohta! Perjantaipiirakka on melkein yhtä klassikko kuin pizzaperjantai :).

      Poista
  22. Herkullisen näköistä, ehdottomasti menee testauslistalle!

    VastaaPoista
  23. Porkkana ja kaurahiutaleet - enpä olisi tullut itse ajatelleeksi! Kiitos inspiraatiosta :)

    VastaaPoista
  24. Olen haastanut sinut :)
    http://pikkukepponen.blogspot.fi/2015/10/haaste-kerro-kuvin-ja-sanoin-suomen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos haasteesta! Pitääpä mietiskellä tätä :)

      Poista
  25. Moi Katja,
    Tulin piipahtamaan blogillasi ja tama resepti meni heti testiin. Tuli tosi hyvaa ja menee ehdottomasti vakkariresepteihin :)
    Kiitos!

    VastaaPoista
  26. Hei Leena, kiva kun jätit kommentin :). Tämä on yksi vakileipomus meilläkin. Piirakkapohja on itselle jo niin tavallinen, että en ole viitsinyt siitä aiemmin edes kirjoittaa. Taas kun piirakka syötiin ihan heti, totesin, että näin hyvä pitää kyllä jakaa :).

    VastaaPoista
  27. Jos teen piirakoita siskon rippijuhlia varten pakkaseen valmiiksi kauanko täytyy pitää uunissa juhkapäivänä ja täytyykö sulattaa ennen sitä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Ottaisin piirakat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä. Ja tarpeen mukaan vielä huoneenlämpöön joksikin aikaa. Sulanut piirakka lämpiää uunissa tasaisemmin. Sulaneen piirakan lämmitys ehkä n.10 minuuttia max.200 asteessa. Kannattaa kokeilla piirakkaa välillä. Itse olen joskus pitänyt 100 asteisessa uunissa folion alla piirakoita pidempään, jos on ollut tarve nostella niitä tarjolle eri aikoina. Kivoja juhlia sinne!

      Poista
  28. Heippa. Esikoisen rippijuhliin ajattelin kokeilla tätä paljon kehuttua piirakkapohjaa. Niinpä kysyisin, että kuinka iso pohjataikinan täytyy olla jos teen pellillisen piirakkaa enkä vuokaan?
    Kiittäen Liisu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä. Piirakkaa on tosiaan nopeampi valmistaa pellillä isommat määrät. Ehkä 2,5 -kertainen määrä taikinaa olisi sopiva peltiin. En kuitenkaan ole itse kokeillut. Jos sinulla on isompi uuni, voithan tehdä taikinan varaksi vaikka kolminkertaisena. Liian vähää taikinaa on aina hankalampi käsitellä ja levittää :). Kivoja juhlia sinne!

      Poista
  29. Voi taivas miten hyvä pohja!! Tein kanttarellipiirakan tuolla pohjalla, toimi loistavasti. Kiitos kun jaoit 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tästä on tykätty paljon - ja syystä :)

      Poista
  30. Kiitos ihanan helposta ja mahtavan makuisesta ohjeesta! Tästä taisi tulla uusi suosikkini :D (http://suklaapossu.blogspot.fi/2016/09/porkkanainen-piirakanpohja.html)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä on saanut paljon hyvää palautetta. Toimii :D

      Poista
  31. Ihan paras pohja ikinä! Laitoin oitis jakoon ystävillekin. Täytyy myös selailla muitakin tämän blogin ohjeita :) Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Tämä tosiaan on tosi hyvä pohja. Kiva kun jaoit!

      Poista
  32. Herkkuohje!
    Testasin ja hyväksi totesin. Tosi maukas!
    Täytteeksi laitoin savukalkkunaa , aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa ja kevätsipulia!
    Nam!!!

    VastaaPoista
  33. Kiitos reseptistä! Etsimällä olen etsinyt piirakanpohjan reseptiä, jossa porkkanaraastetta! Minulla oli joskus sellainen, mutta hukkasin reseptin (leivon n. kerran sadassa vuodessa, joten se ei pysynyt muistissa). Tällä reseptillä minunkaan leipomistaidoilla ei voi epäonnistua!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!