.

.

torstai 19. marraskuuta 2015

Kaamoksen kesytystä uunipunajuurilla


Syksyllä tekee mieli laittaa kaikenlaisia uuniruokia. Tai oikeastaan tämä pimeä aika saa minut laittamaan ja ajattelemaan mitä vain ruokia ihan koko ajan. Olen tyyppiesimerkki henkilöstä, joka lääkitsee kaamosikäväänsä hyvällä syötävällä. Onhan se jotenkin lohdullista, kun voi pimeydessä kellahtaa täyden masunsa viereen.


Sain pari viikkoa sitten juhlissa maistaa uunissa paahdettuja punajuurilohkoja. Ne maistuivat ihanalta. Sopivat oivallisesti tarjotun liharuoan kylkeen. Halusin kokeilla samaa ideaa kotona.

Punajuuret eivät maksa paljon mitään ja niissä on monipuolisesti A, E, C ja B-ryhmän vitamiineja, erityisesti folaatteja. Punajuuressa on myös kivennäisaineita, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, natriumia, kuparia, rautaa ja sinkkiä. Ei punajuurta ihan turhaan kutsuta voimajuurekseksi.

Voimaa tässä tosiaan tarvitaan. Juuri luin, että 35 ikävuoden jälkeen kaamosoireet alkavat selvästi enemmän haitata naisihmisiä. Tunnen tuon todeksi. Uunissa paahdetut voimajuurekset tulevat tarpeeseen ja ovat kyllä kaamosherkkujeni järkevimmästä päästä.



Uunipunajuuret on helppo valmistaa.

Uunissa paahdetut punajuuret (pellillinen)


1-1,5 kg punajuuria
1/2 dl oliiviöljyä
2-3 tl hunajaa
0,5-1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia hienonnettuna

Kuori punajuuret ja poista kannat. Lohko punajuuret.
Sekoita isossa kulhossa öljyyn hunaja, suola, pippuri ja timjami. Pyörittele punajuurilohkot kulhossa. Levitä lohkot leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta kulhosta viimeisetkin öljy-mausteseoksen rippeet lohkojen päälle.

Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Maista kypsyys. Valmiissa punajuurissa pitää olla vielä purutuntumaa.



Uunipunajuuret sopivat tosiaan lisäkkeeksi esim. liharuuille. Syön niitä myös ihan sellaisenaan ja lisään lohkoja ruokaisaan salaattiin. Vähän makeat punajuuret ovat ihana makupari fetajuuston kanssa. Ajattelin, että nämä sopisivat hyvin myös joulupöytään.

Meillä tehdään kaikkea ruokaa kerralla iso määrä. Punajuuret kestävät hyvin uusintatarjoilun lämmitettynä tai kylmänä. Tähteitä ei siis tarvitse hukata.

Millaisia voimaruokia sinulla on tähän vuodenaikaan? Vai tarvitsetko edes sellaisia?

Terveisin Katja

Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ. 
Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit saada blogin päivityksiä FB-aikajanallesi tykkäämällä blogin FB-sivusta ja tilaamalla päivitykset TÄÄLLÄ.

47 kommenttia:

  1. Oi kiitos tästä ohjeesta! Tänään on kauppareissu edessä ja taidanpa siis ostaa punajuuria! Kyllä tähän pimeään aikaan jotain voimaruokaa tarvitaan, ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viikonloppuna ainakin on aikaa kokeilevaan kokkaukseen. :)

      Poista
  2. Tuo tuli tarpeeseen:) Toivottavasti päihittää myös flunssan, jota koen parhaillaan:) Eli voimaruokien tarpeessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai on sulla flunssaa. Voi ei! Luin punajuuresta ja sain sen käsityksen, että mokoma voimajuures päihittää joka kolotuksen. Että kannattaa kyllä kokeilla ;).

      Poista
  3. Punajuuret on kyllä todellakin ihan älyttömän hyvää, kun vaan viitsii kuoria :). Olevinaan muka hirmu homma ja sottaistakin, koska aina joku näpeistä luiskahtaa johonkin mihin ei tarvis, mutta oikeasti on kyllä helppoa ja hyvää justiin noin uunissa laitettuna.
    Itse en syö pastoja, perunoita, enkä riisejä, koska niistä tulee vaan väsynyt olo. Toisin kuin kasviksista, joista bataatti on mulle ehkä sellainen uusin juttu. Sen hankaluus tosin on siinä, että tarvitaan hirmu voimat, että saa ne möhkäleet halki :). Perheen miehillekin maistui bataattiranskalaiset mainiosti. Ja uunissa tekemäni bataattiveneet, jonka täytteenä oli pinaattia, fetaa ja kanaa. Nam.

    Mun voimaruokaa on ympäri vuoden kaikenmaailman marjat, pähkinät ja siemenet. Jos ne ruuaksi lasketaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti on myös tosi hyvää. Käytän sitä aika paljon keittoon ja uuniruokiin. Ja ihan samaa mieltä; bataatin halkaiseminen on haaste.
      Punajuuri on kyllä sotkuista kuoria. Siksi ulkoistan kuorimisen miehelle, jos vain mahdollista ;). Marjat maistuvat meillä aamupuurossa. Pian on mansikkavarastot jo syöty, vaikka ostettiin pakkaseen kesällä 20 kiloa.

      Poista
  4. Punajuuri on ihanaa! Söin eilen punajuurisalaattia ja aijai ja nami nami ja niin kaunista. Toista oli oman lapsuuden rosollit. :) Ihanaa loppuviikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia. Minullakaan ei ole kovin hyviä muistoja lapsuuden rosolleista. En silloin välittänyt enkä oikein vieläkään. Mutta tällä tavalla punajuuri on aivan toinen laji.

      Poista
  5. Kiitto ohjeesta! Mulla on punajuuripussi jääkaapissa ja odottaa valmistusta. Taidanpa koklata tuota sun reseptiä! Mukavaa torstaita :)

    VastaaPoista
  6. Sinun blogiasi on ihan huippua seurata, täältä on jo monta vinkkiä saanut! Uunipunajuuret ovat yksi lemppareistani, namskis. Samalla ohjeella olen tehnyt, paitsi hunajaa en ole laittanut. Myös marinoidut kasvikset ovat suurta herkkua, varsinkin kukkakaali ja parsakaali marinoituna :). Se on hassua, kun huomaa että mieli tekee jotain oikeasti terveellistä ja sehän on vain hyvä asia :)
    Kiitos edellisen postauksen torttu ohjeesta, sitä on ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista :).
      Minä olen kaikenlaisten kasvisten suurkuluttaja. Marinoidut kasvikset maistuisivat myös. Punajuuret paahtuvat varmasti maukkaiksi ilman hunajaakin, mutta meillä tykättiin hunajan lisämakeudesta. Laitoin ensimmäiseen satsiin hunajaa varovaisesti ja seuraavaan vielä lisäsin määrää :)

      Poista
  7. Tein viimeksi nyt viikonloppuna uunilohkoja eli perunaa, porkkanaa, bataattia ja punajuurta lohkoiksi kannelliseen kippoon. Öljyä ja mausteita päälle, kansi kiinni ja ravistus, jotta mausteet ja öljy sekoittuu kaikkiin juureksiin. Jätän hetkeksi 'marinoitimaan' ja sitten vain pellille uuniin! Jos meillä kysytään ransiksia vai juureslohkoja, niin vastaus on aina jälkimmäinen ( kaupan ranskiksilla vaan pääsis aina helpommalla :))
    Tänään toin kaupasta torttutaikinaa ja hilloa. Tarkoitus kokeilla niitä sun postaamia vaniljatorttuja...nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan ranskalaisissa ei muuta hyvää olekaan kuin se helppous :D. Ihana yhdistelmä tuo sinun juurespelti. Ajattelin itsekin, että tekisin joskus sekoituksen.
      Kiva kuulla, että vaniljatorttuidea menee kokeiluun. Sitä on jo aika moni kertonut testanneensa ja tykänneensä. Meilläkin tilattiin jo uusi erä :)

      Poista
  8. Punajuuri tuntuu jotenkin kovin trendikkäältä tällä hetkellä. Mikä on kiva, koska se on niin hyvänmakuinen. Ja varsinkin jotenkin muuten kuin säilykkeenä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri tosiaan on paljon muutakin kuin etikkasäilyke. Vanhemmat ihmisethän ovat punajuuresta kokanneet aina. Monet perinteiset jutut saavat uutta nostetta. Olisikohan punajuuri uusi lehtikaali? ;)

      Poista
  9. Oi tätähän täytyy kokeilla. Todellista värienergiaruokaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värienergiaa kyllä. Tätä kokkailua oli kiva valokuvatakin :)

      Poista
  10. Olen myös punajuuren ystävä. Löysin tänä syksynä reseptin, jossa punajuuri jauhetaan hienoksi ja maustetaan. Sopii hyvin lohen kanssa. Uunijuurekset ovat kestosuosikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, jauhaminen kuulostaa jännältä. Lohen kanssa sopii varmasti. Punajuuri on hyvä kaveri lohelle ihan säilykkeenäkin, paremman puutteessa :).

      Poista
  11. Nam mikä ohje ❤️ Kiitos kun jaoit sen ❤️

    VastaaPoista
  12. Uunipunajuuret ovat ihania. Myös vuohenjuuston kanssa niitä tulee oikein makoisia. Muutenkin juurekset uunissa paahdettuna ovat yksi suosikkini viikonloppuaterioilla. Helppoa, kun tulee melkein itsekseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenjuusto on hyvää ja varmasti sopii punajuuren kanssa. Tosi harvoin vaan tulee ostettua vuohenjuustoa kotiin. Miksiköhän?
      Itsekseen tulevat ruoat ovat parhaita ;)

      Poista
  13. Oi, miten hyvän näköisiä! Tätä pitää kokeilla. Tein isänpäivänä uunijuureksia, laitoin bataattia, porkkanaa, sipulia, palsternakkaa ja punajuurta. Tuli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuollainen sekoitus toimii varmasti. Kuulin, että Lidl myisi sopivaa juuressekoitusta valmiissa pussissa. Juurekset ovat "aitoja", eli pitää kuoria ja pilkkoa. Pitäisi joskus ostaa sellainen. :)

      Poista
  14. Kiitos vinkistä. Mä tein valkosipulifanina ton saman valkosipulilla höystettynä. Nam.

    Todellakin tarvitsen näinä pimeinä aikoina voimaruokaa. Aika usein se on epämuodikkaasti hiilareita, leipää ja pastaa.
    Valoa ja iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen hiilarikoukussa - pahasti. Välillä sitten näitä terveellisempiä ;).
      Valkosipuli maistuu myös minulle, mutta jostain tottumussyystä en sitä kovin paljon silti käytä.

      Poista
  15. Kausiruoka on ihan parasta! Pitäisi hyödyntää juuri punajuurta paljon enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kausiruoka on järkevää. Siitä plussa hyvän maun lisäksi :)

      Poista
  16. Näyttää niin herkulliselta. Punajuuri tuo mukavasti väriä pöytään. Harvoin tulee tehtyä punajuuresta mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin punajuuri on uusi raaka-aine. En tiedä miten se on jäänyt käyttämättä. Etikkapunajuurista olen kuitenkin aina tykännyt ja tällaisethan ovat niihin verrattuna aivan todella hyviä!

      Poista
  17. Punajuuret on niin ihania juuri noin, paljon parempia kuin etikassa lilluvat. Itse tykkään tehdä kaikkia juureksia tuohon tyyliin, myös palsternakka on yllättän hyvää! :)
    Mukavaa viikonlopun jatkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina. Juurekset ovat hyviä paahdettuina. Porkkanaa olen laittanut usein pannulla freesaten. Punajuuri uunissa sitten uusimpana villityksenä. Palsternakka on jäänyt vieraammaksi, mutta täytyy kokeilla sitäkin. :)

      Poista
  18. Minullakin on punajuuripussi kaapissa odottamassa. Huomenna meinasin niitä lohkoa uuniin yhdessä peruna- ja porkkanalohkojen + öljyn ja mausteiden kanssa. Vielä hyvää lihaa lautaselle, niin johan maistuu! :) Nuo uunikasvikset/juurekset on kyllä hyviä, kunhan vain jaksaa sen kuorimisrumban. Itse olen vielä raaoille perunoille ja porkkanoille tosi allerginen, joten kumihanskat on oltava käsissä ja monesti hengityssuojuskin, muuten rupeaa kädet kutiamaan ja henkeä ahdistamaan. Mutta niinpä vain täytyy perunoita ja porkkanoita kuoria harva se päivä nälkäisille suille. :) Sinun joulutorttuohjetta meinasin myös huomenna testata. Katsotaan, huomaako mies eron, jos en kerro ennakkoon mitään vaniljakastikkeesta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkut suunnitelmat sinulla :).
      Melkoinen riesa tuo sinun allergiasi. Lapsiperheessä kun kuorimapuuhiin joutuu jatkuvasti. Miten järkyt määrät niitä perunoita ja porkkanoita kuoritaankin, huh!
      Laitahan torttuihin paljon sitä vaniljasoossia, niin varmasti maistuu :)

      Poista
  19. Oi punajuuret ja varsinkin paahdettuna ovat niin parasta!! <3

    VastaaPoista
  20. Oi punajuuret ja varsinkin paahdettuna ovat niin parasta!! <3

    VastaaPoista
  21. Näyttää ihanalta! En ole tainnut koskaan tehdä punajuuria uunissa, muita kasviksia kyllä sitäkin useammin. Kai siksi, että ne niin sotkee :)
    Nyt kyllä haluttaa kokeilla! Voimaa tarvitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punajuuri on vähän sotkuisen maineessa. Mutta minä en onnistunut sottaamaan. Kannattaa siis testata ;)

      Poista
  22. Edellä oleva Annukan kirjoitus oli ihan kuin olisi minun kirjoitukseni :) allekirjoitan joka sanan:) Nappaan tästä kuitenkin ohjeen - joten kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva. Kannattaa kuoria altaassa, niin vältyy lipeämisiltä ;)

      Poista
  23. Meilläkin ihan suosikkiruokaa nuo paahdetut punajuuret. Useimmiten niistä tulee tehtyä lisäke, johon murennetaan lisäksi vuohenjuustoa, ripotellaan paahdettuja pinjansiemeniä ja valutetaan vielä hieman hyvää hunajaa. Kruunuksi kasa tuoretta rucolaa ja avot! :) Toimii tosi hyvin etenkin riistalihan kanssa, meillä lautasella usein peuraa. Mukavaa talven jatkoa sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kuulostaa ihan tosi herkulta tuo sinun versiosi. Täytyykin ottaa vinkistäsi vaikutteita. Rucola sopii ihan mihin vain ja samoin pinjansiemenet :).

      Poista
  24. Mun piti kommentoida uusimpaan postaukseen kuinka nättejä kuvia ja ihanan näköistä muutenkin, sekä todeta että jaiks! Pitäs kai miettiä joululahjoja. Mut en saanut kommentoitua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). No mutta. Onneksi onnistui kommentointi tänne. Joskus blogger tekee erikoisia tempauksia. Usein minulle käy niin, että blogger ei anna vastata johonkin kommenttiin ollenkaan. Toisena päivänä on taas suopeammalla päällä :).

      Poista

Kiitos kommentistasi!