.

.

tiistai 15. maaliskuuta 2016

Jämäleivontaa


Valo lisääntyy ja aika tuntuu samalla juoksevan valonnopeutta. Minne nämä päivät katoavat altani! Blogikin näyttää päivittyvän aiempaa harvemmin. Siihen on vain yksi syy. Tuo sama valonnopeus. Joku syö aikaani.

Yhden aikasyöpön kyllä tunnistan ja tunnustan heti. Olen vähän hurahtanut kuntoiluun. Juoksen ja jumppaan ja iltaisin olen terveistä harrastuksistani niin väsynyt, että peti kutsuu kuuluvammin kuin iltamyöhäiset tietokoneharrastukset. Ei sellaisesta sovi valittaa. Ja tässähän taas naputtelen blogiakin.


Olen jo pitkään halunnut tehdä blogiin juttua jämäleivonnasta. Nyt kun kuntokuurin myötä on tullut keiteltyä useammin Fazerin ihanaa Alku-puuroa, on tullut harrastettua myös jämäleivontaa entistä useammin.

Jos Alku-puuroa jää kattilan pohjalle, sitä ei voi heittää pois. Se on aivan liian hyvää hukattavaksi. Saatan upottaa puuronjämät pannaritaikinaan, johon puuro solahtaa mainiosti. Teen puurosta usein myös sämpylätaikinan, johon käytän vaihtelevasti erilaisia jauhoja, leseitä ja hiutaleita. Lisään taikinaan porkkanaraastetta, hunajaa ja rypsiöljyä. Sämpylätaikinan kanssa ei voi epäonnistua, sillä siihen voi upottaa melkein mitä vain.

Leipominen on nyt entistä mukavampaa, kun otin käyttöön äitini 30 vuotta vanhan Boschin yleiskoneen. Sitä ei ikä paina yhtään. Vanhat kodinkoneet tehtiin kestämään toisin kuin monet nykyajan härvelit.


Sämpylöiden leipominenkin on ronskia puuhaa, jossa ei yhtään tarvi hifistellä.

Jätän taikinan tarkoituksella löysäksi, jotta sämpylöistä tulee pehmeitä. Muotoilen taikinasta pötkylän, jonka leikkaan puukolla palasiksi. Nostelen palaset sellaisinaan pellille. Muotopuoletkin taikinakasat kohoavat ja paistuvat aivan katseenkestäviksi sämpylöiksi.


Ja koskaan noita ei kovin kauaa tarvitse katsella. Kelpaavat syöjille liiankin hyvin.


Toinen usein käyttämäni jämäleivontaraaka-aine on perunamuusi. Siitä tehdään porukalla rieskoja. Rieskojen värkkääminen on niin helppoa, että siihen pystyy jälkikasvukin. Kuopus on erikoistunut pistelemään hakkaamaan rieskat haarukalla.


Perunarieskojen perusohje

3-4 dl löysähköä perunamuusia
0,5 tl suolaa
2-3 dl ohrajauhoja
1 muna

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikina pellille ohuiksi pyöreiksi rieskoiksi. Käytä taputtelussa apuna vehnäjauhoja. Pistele rieskat haarukalla. Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia kunnes rieskat ovat ruskeapilkkuisia.



Perunamuusia uudessa muodossaan. Voi sulaa ja juusto notkistuu lämpimän rieskan päällä. Tosi hyvää!

Minä teen jämistä pannaria, sämpylöitä ja rieskaa. Harrastatko sinä jämäleivontaa? Mikä on sinun vinkkisi?

Terveisin Katja

Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ. 
Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit tykätä blogin sivusta ja tilata päivitykset TÄÄLLÄ.

28 kommenttia:

  1. Itsellä sama homma blogin kanssa. Aika ei vain riitä. Haluan ulkoilla ja kuntoilla. Sit kun ollaan koko perheellä kotona niin en haluavain istua ja näpöttää koneella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, totta se on, että blogille on vaikea löytää aikaa, kun haluaa harrastaa muutakin. Ja sitten on tuo perhe :D.
      Blogi on kuitenkin tosi tärkeä itselle ja haluan tätä ylläpitää. Aiemmin juttuja syntyi 2-3 viikossa. Nykyään yksi juttu viikossa taitaa olla realistinen. Mutta sekin riittää :). Muiden blogeja tulee luettua kyllä säännöllisesti. Se on niin helppoa kännykällä aina kun on sopiva hetki.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää leipomukset!
    Teen usein muussista perunarieskoja.
    Mannapuuron jämistä olen tehnyt sämpylöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muusirieskat taitavat olla aika suosittuja. Enkä ihmettele.
      Mannapuuroa en ole koskaan käyttänyt sämpylöihin. Mannapuuroa ei meillä ikinä jää yli. Se on kai lastenkin mielestä liian hyvää :).

      Poista
  3. Perunarieskaa tulee tehtyä muussin jämistä. Puuroa meillä ei syödä, joten jämäsämpylöitä ei tuu tehtyä :)

    Mukavaa tiistai-iltaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija. Meillä on tosi usein muusia ruokana, joten jämiä jää harva se päivä.
      Leipoisin sämpylöitäkin vielä nykyistä useammin, jos jaksaisin paremmin siivota leivontasotkun. Leivonta-alustan peseminen on välillä kynnyskysymys :)

      Poista
  4. Mä olen sämpylätyttöjä, tosin nykyään harvemmin juuri sen ajan vähyyden vuoksi ;) Se on harmi, koska MIKÄÄN ei voita tuoreiden sämpylöitten tuoksua! Onko mitään parempaa?

    Mä teen hiukan (valitettavan) toisin kuin sä, että illalla jämähdän helposti tv:n tai blogien seuraan, tosin onneksi koira ulkoilluttaa nykyisin k.a. 2 krt päivässä. :D

    Iloa!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika kiva titteli tuo sämpylätyttö, sopii mullekin :) Tuore sämpylä on oikeastaan parempaa kuin pulla. Sehän on terveellinenkin.
      Kiva, että sinulla on karvakamu viemässä ulos. Johan tuo 2 krt päivässä on aika reipasta :).

      Poista
  5. Mahtavaa, arvaa mitä, enpä ole ikinä hoksannut laittaa puuronjämiä sämpylöihin vaikka nimenomaan sämpylöitä joihin tulee kaurahiutaleita leivon juuri aina. Kiitos rieskaohjeesta, hyvää sellaista ohjetta olen kaivannut.

    Aurinkoa uuteen viikkoon Katja ja täällä ollaan vaikka tahti olisi harvempikin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiia <3. Nyt keittämään iso satsi puuroa, niin saat syyn kokeilla puuropohjaista taikinaa. Minäkin lisään taikinaan vielä kaurahiutaleita puuron lisäksi. Hiutaleista tulee sopivaa rakennetta, kun jätän taikinan löysäksi.

      Poista
  6. Joskus harvoin jää perunamuusia yli, se kyllä yleensä päätyy rieskoksi tai joskus olen tehnyt perunapinaattilettuja. Puuroa meillä ei jää ylitse, koska teen sitä mikrossa yhden hengen annoksen ja minä syön lautaseni kiltisti tyhjäksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunapinaattiletut ovatkin aivan uusi juttu minulle. Olen tarjoillut vain Pirkka-pinaattilettuja ;).
      Minä olen joskus tehnyt sämpylöitä varten mikropuuron. Aina ei jää kattilaan jämiä :D

      Poista
  7. Loistava postaus. Minä toimin samoin, mutta liian harvoin. Tuo oli kyllä uutta, että sämpylätaikinan voi jättää suht löysäksi eikä niitä tarvi pyöritellä. Miksen ollut sitä hoksannutkaan, koska sopivasti muotopuolet leipomukset ovat niitä parhaita! Kiva, että olet saanut urheilusta hyvän harrastuksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jämäleivonta on lopulta aika vaivatonta, kun sen ottaa tavaksi. Sämpylöiden kanssa kyllä menee jonkin verran aikaa, kun taikinan nousemista pitää odottaa pariin otteeseen. Siksi teen puurosta välillä pannaria :).
      Olen oppinut äidiltäni tuon megahelpon tavan tehdä sämpylöitä. Kun taikinaa ei liikaa jauhota ja turhaan pyörittele, sämpylöistä tulee ihanan pehmeitä ja kosteita.

      Poista
  8. Jämäleivontaa en ole juurikaan harrastanut, meillä kun ei oikein tahdo olla mitään mistä leipoa :D. Mutta sämpylätaikinan kanssa voi kuule epäonnistua, ainakin minä :D, jotenkin niistä tulee lähes aina kovia koppuroita, ainoat olen saanut onnistumaan on sillä namasten sämpyläohjeella, joten voisit kyllä laittaa jonkun sellaisen takuuvarman ohjeen, jookosta joo?

    Jotenkin tosiaan tuntuu, että aika valuu vauhdilla ja blogin päivittämiseen ei vain yksinkertaisesti tunnu löytyvän riittävästi aikaa täälläkään... Mutta kerta viikossakin on loistava tahti, eikös vain?

    Ihanaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :).
      Tuokin on tuttua, että jämiä ei jää. Ennakoin sen silloin, kun leivotuttaa ja keitän muussit ja puurot ylimitoitettuna ;).
      En onnistuisi kirjaamaan ylös oikeaa sämpyläohjetta, kun olen siinä lajissa niin kova säveltämään. Leivon maitoon. Nyrkkisääntö on, että taikinan pitää jäädä tarpeeksi kosteaksi. Jauhoja ei saa laittaa liikaa. Jätän taikinan niin löysksi, että sitä on melkein mahdoton muotoilla leipoen. Teen siis kohonneesta taikinasta pötkylän ja leikkaan sen pellille paloiksi. "Palat" kohotan vielä ennen paistamista. Porkkanaraastetta saa taikinassa olla paljon enemmän kuin "virallisissa" sämpyläohjeissa. Osan jauhoista korvaan aina kaurahiutaleilla. Enkä ikinä käytä leivontaan sämpyläjauhoja, ainakaan pelkästään. Vehnäjauhoja, ruisjauhoja ja ohrajauhoja. Pussinpohjista kuivakaapin kulloisenkin tarjonnan mukaan. :)

      Poista
    2. Minäkin yritän aina ennakoida kun teen muussia tai puuroa, mutta jostain syystä meillä tuntuu menekki kasvavan sitä myöden kun perunoiden määrä lisääntyy kattilassa :D. Minä olen ehkä tehnyt liian kovan taikinan, täytyypäs taas yrittää...

      Poista
  9. Hankimme mehukoneen vähän aikaa sitten. Siitä porkkanamössöstä mikä jäi koneeseen mehustamisen jälkeen tuli parhaat porkkanasämpylät ikinä. - Heljä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi uskon, että porkkanamössö on loistava pohja sämpylöille. Olen joskus itse leiponut porkkanasoseesta, jota saa ostaa kaupasta valmiina. Siitäkin tuli ihana leipä. :)

      Poista
  10. Ihanat leipurit sulla apuna. Ja, ei tuoretta sämpylää tai rieskaa voita mikään. Tuota sinun kuntoilua odotan, että iskisi myös minuun tuo kuntoilu into. Talvemmalla kävin hiihtämässä, mutta nyt odottelen uutta intoa. Lähteä siis juokseman tai lenkille. Kaipa tuo into sieltä pian löytyy. Sitä odotellen!
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Pienin leipureista on nykyään innokkain apuri. :)
      Minulle tulee keväisin usein juoksuinnostus. Nyt olen halunnut eroon parista vyötärökilosta, ja se on kannustanut liikkumaan. Onnistuin tavoitteessa nopeasti ja siitä piristyneenä liikuntavimma on pysynyt. Paras kannustin liikuntaan on lopulta sen tuoma hyvä energia. Pitää vain päästä alkuun :).

      Poista
  11. Älä ihmeessä kanna huonoa omatuntoa jos liikkuminen vie aikasi ja tuo unen :) Ihana syy. Nyt alkoi tehdä aivan hurjasti mieli tuoreita sämppyjä ja rieskaa. Muussia ei ole (täytyy ehkä korjata asia kun mietin tulevia päivällisruokia...), mutta sämppyainekset löytyvät. Niitä siis ensin. Ihana tuo rieskareiittäjäsi ♥ Minä olen alkanut tehdä jauhelihakastiketta tupla-annoksen. Lahoa rautaa -blogissa oli joskus tosi kiva jauhelihapiiras jämäkastikkeesta ja se on saanut meillä suosiota. Kivaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Herätti heti kiinnostuksen tuo piirasidea. Täytyykin googlettaa josko löytyisi mistä on kyse :). Jauhelihakastiketta teen aina ison määrän, joten siitä varmasti voisi kokeilla piirasta.
      Leipomusten kuvat ovat minunkin heikkouteni. Miten monta kertaa olenkaan syönyt silmilläni blogeissa ja kohta jo heilunut kauhan varressa :).


      Poista
  12. Nam mitä leipomuksia! Alku-puuro on niin hyvää, ettei sitä kyllä koskaan jää. :D Itse olen taas ollut pitkään niin sohvan vanki että koneaikaa on piisannut, mutta loppunee tässä piakkoin. :D Hyvää loppuviikkoa kaimalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja. Sinun ihanat uutisesi vapauttavat sinut nyt "vankeudesta" <3.
      Alku-puuro ei meillä maistu yhdelle syöjälle. Liian jyväistä ;). Silläpä sitä sitten jää...

      Poista
  13. Jämä-leivonnaiset on niin parhaita!
    Mulla kanssa kuntoilu ja muu ruuhkavuosi-elämä tuntuu vievän ajan bollailulta, mutta kaikkea just sen verran kun se tuntuu hyvältä ja antaa iloa ja energiaa! :)
    Iloista pääsiäisen aikaa sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taina. Ehkä me voimme saada palan kaikesta, jos ei kaikkea ihan kokonaan ;).
      Jämäleivonta on sopivan rentoa ja puolihuolimatonta. Ja lopputulos todella vaivan väärtti!

      Poista
  14. Jämäkokkailu on kivaa. Inspiraatiolla syntyy vaikka mitä herkkuja! Nyhjää tyhjästä -kokki, Tuija

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!