.

.

sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Päivä Tukholmassa Skansenilla


Palataanpa Tukholmaan ja Skansenille. Juhannuksen jälkeen perheristeilimme länsinaapuriin. Ei ollut mikään yllätys, että lapset viihtyivät laivassa. Peli- ja leikkialueet vetosivat. Myös me vanhemmat kestimme ruotsinlaivaolosuhteet lopulta aivan hyvin lasten ilon ja merimaisemien avittamana. 

Tukholma puolestaan sai minut heti varauksetta puolelleen. Skansen osoittautui hienoksi ja sopivan rennoksi perhekohteeksi kauniina kesäpäivänä. Omatoimiretki sinne istui hyvin risteilyn aikatauluun. 

Sain idean päivän viettoon Skansenilla kaimani blogista. Katja tykkäsi paikasta keväällä, ja nyt voin sanoa, että niin tykkää tämäkin Katja. Tässä kuvapainotteinen raportti retkestämme. Ties vaikka joku saisi taas tästä uuden idean kivaan lomapäivään Tukholmassa.


Me päädyimme ottamaan edullisen paikallisbussin Siljan terminaalista. Sillä pääsi noin kilometrin päähän Skansenin portilta. Kävelymatka portille kolmen pojan kanssa sujui helposti mm. venesataman maisemia ja hienoja aluksia ihaillen.
Kävelymatkan varrelle osui myös Nordiska Museet, joka on aika vaikuttavan näköinen rakennus. 


Skansen on vuonna 1891 perustettu ulkoilmamuseo, jossa voi aistia historian havinaa kulttuurihistoriallisessa ympäristössä. Alueella on taloja, kartanoita ja maatiloja eri aikakausilta, yhteensä yli 150 rakennusta. Miljöö puutarhoineen on hyvin viehättävä. Jos pidät Porvoon, Naantalin tai Rauman vanhasta kaupungista, pidät myös Skansenista.

  


Isolla museoalueella voi seurata kullekin aikakaudelle tyypillistä elämää historiallisesti pukeutuneiden oppaiden touhutessa aivan kuin asuisivat taloissa. Skansenilla voi tehdä myös ostoksia putiikeissa ja kuppiloissa entisajan tyyliin.
Me vanhemmat nautimme Skansenin kivasta ympäristöstä ja mahdollisuudesta rentoon oleskeluun katraan kanssa. Miljöö ja putiikit olivat meidän pojille kuitenkin vain toisarvoisia paikassa, jossa on eläintarha ja muutakin viihdykettä lapsille. 

Skansenin eläintarhassa on kotieläinten lisäksi skandinaavisia villieläimiä; susia, ilveksiä, hylkeitä jne. Meidän sakki innostui erityisesti vilkkaasta karhuperheestä. Karhuveljesten kisailu ja paini muistutti erehdyttävästi sitä mitä kotona tapahtuu alituiseen. Olikohan niskan päällä nyt pikkuveli vai isoveli?
Lasten leikkipaikassa saattoi ihmetellä vähän vähemmän eläväistä karhua. Viimeisen kuvan yksilö oli tainnut hävitä pahemman kerran jonkin taiston. Karhuntalja oli vaikuttava. Nyt voimmekin kertoa kavereille, että ollaan silitelty ihan oikeaa karhua.Moni tuli Skansenille omien eväiden kanssa. Meilläkin oli syötävää mukana ja ostimme alueelta täydennystä herkkuihin. Evästelyyn oli tarjolla useita viihtyisiä paikkoja. Alueella vapaasti kulkevat riikinkukot olivat tosin häiritsevän kiinnostuneita vieraiden eväistä. Meiltäkin yksi röyhkeä kukko nappasi pullan suoraan pöydältä. Pojat sopivat neuvokkaasti, että menetetty oli äidin pulla. Ei siis käynyt kuinkaan.


Skansen on monelle etäisesti tuttu periruotsalaisesta All sång på Skansen -yhteislauluohjelmasta, jota näytetään kesällä myös Suomen televisiosta. Musiikkiohjelman tapahtumalava oli livenä iso ja hieno. 

Meillä on Skansenin reissun jälkeen katseltu tiistai-iltaisin Yle Fem -kanavaa ainakin sivusilmällä. Kyllä ne ruotsalaiset vain osaavat. Lauluohjelma tarjoilee energistä ja niin iloisen sosiaalista meininkiä hienojen näköalojen äärellä. Vähän toista kuin Tammerkosken sillalla. Vai pitäisikö tässä sittenkin olla solidaarisempi ja vetää kotiinpäin.


Kesällä on tullut retkeiltyä vaikka missä. Kamerasta löytyisi valmiita aineksia vielä moniin retkiraportteihin. Saattaa kuitenkin olla, että seuraavaksi raportoin blogissa jostain, missä ei ole vielä koskaan käyty. Lomaa on jäljellä, ja elämysahneilla on uusi kohde kiikarissa. Vähän paistetta, ja siitä voi tulla vielä hieno reissu. Palailen aiheeseen vielä jossain kohti.

Oletko sinä käynyt Skansenilla? Onko sinulla joku toinen suosikkipaikka Tukholmassa?

Lisätietoja Skansenista täältä.

Terveisin Katja

Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ.  Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit tykätä blogin sivusta ja tilata päivitykset TÄÄLLÄ.    

20 kommenttia:

 1. Onpas siellä kaikkea kivaa. Ihana karhuperhe...vaikka pelkäänkin karhuja =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva paikka. Karhut näki kerrankin kunnolla. Korkeasaaressa ei olla vielä koskaan onnistuttu näkemään virkeitä otsoja. Tämä oli siksikin elämys!

   Poista
 2. Vaikuttaa ihanalta paikalta, eipä ole koskaan tulkut köytyä Skansenilla, eikä itse asiassa Tukholmassakaan vuosiin, pitäisikin korjata asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsissa olisi paljon nähtävää. Se on mielikuvissa vaan helposti vähän turhan "tuttu" kohde. Tahtoisin tehdä pidemmän reissun ja tutustua Tukholmaankin oikein kunnolla.

   Poista
 3. Viehättävän oloinen paikka, jossa ei olekaan tullut käytyä. Nuorimmaiselle olen luvannut reissun Tukholmaan, joten tämä kohde menee kohdelistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viehättävä todellakin ja mukava, että siellä on myös lapsille erilaista tekemistä. Tuollaisessa kohteessa vierailu on kaiken lisäksi mukavan rentoa. Ei ole sellaista huvipuistojen hälinää ja viuhkintaa. :)

   Poista
 4. Skansen on tosi kiva paikka. Se on kiva myös talvella joulumarkkinoiden aikaan. Mekin vietimme lomalla muutaman päivän ihanassa Tukholmassa ja ajattelin kirjoittaa siitä lähiaikoina. Jää kuulolle meidän retkestämme ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voin kuvitella Skansenin jouluna. Varmasti tunnelmallista! Jäänpä odottamaan juttuasi kesäreissusta :)

   Poista
 5. Tuolla olisi kiva piipahtaa, Tukholma on kyllä mukava matkakohde :)
  Voin tunnustaa että olen vuosia seurannut Allsång pa Skansenia, jokin siinä vetää puoleensa, oisko iloisuus laulaa yhdessä jonka ruåtsalaiset osaa :D
  -Suvikki-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allsång on hyvää viihdettä. Opiskeluaikoina tuli jonkin verran harrastettua ruotsalaista yhteislauluperinnettä yliopiston sitseillä. Oli se iloista :D

   Poista
 6. Kyllähän meillä suomalaisilla on paljonkin oppimista "isoveljeltämme". Niin taitavia ja menestyneitä ruotsalaiset ovat monessakin asiassa. Katsomme mieheni kanssa aina tuon Allsång på Skansen ja harmittelemme, ettei Tammerkosken sillalla -ohjelmaa enää näytetä tv:ssä. Tai tehdä jotain vastaavaa edes. Näytetään vaan uusintojen uusintoja, heh. -Aliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mieltä tv-ohjelmista. Eipä tule mitään kovin laadukasta, kepeää ja viihdyttävää. Tiistaisin sitten YLE Fem viihdyttää tunnin verran :). Uusia hyvin tehtyjä koko perheen viihdeohjelmia olisi televisioon kiva saada.

   Poista
 7. Tällaiset lomakuvat ovat niin kivoja katsella, tuntuu kuin olisi melkein itsekkin paikan päällä. Ihanaa aurinkoista viikkoa

  VastaaPoista
 8. Voi miten upea kesäpäivä teillä olikaan!
  Todellakin, siellä on paljon enempi nähtävää kuin uskoinkaan!
  Ihania puutarhoja ja vanhanajan menoa.
  Karkkipuoti viehättää!

  Lempeitä kesäpäiviä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Nuo kaikki vanhanajan kaupat ovat sellaisia, että tekisi mieli ostaa jotain ihan elämyksen ilosta :).

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Onneksi hoksasin mukavan kohteen blogistasi :)

   Poista
 10. Meillä osui nämä kirjoitukset kyllä tosiaan aika yksiin samana päivänä. Tukholma on ihana kaupunki ja Skansen kiva paikka. Teillä on ollut noiden eläinten kanssa parempaa tuuria, sillä me nähtiin vain pilkahduksia, mikä hiemna harmitti lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin oikein ihmeissämme kuinka hyvin tuolla oli mahdollista nähdä karhut. Sudet ja ilves olivat myös todella lähellä aitaa ja niitäkin pääsimme ihmettelemään oikein kunnolla. Taisi siis olla tuurista kiinni :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!