.

.

lauantai 27. elokuuta 2016

Maailmanperintömatkailua Merenkurkussa


Nyt tulee juttua (ja melko liuta kuvia) yhdestä kesän parhaasta päivästä. Sellaisena olen hehkuttanut kuukauden takaista kesälomareissua Merenkurkun saaristoon Unescon maailmanperintöalueelle. Tuolla retkellä kaikki vaan meni niin kuin Strömsössä. Oltiinhan sielläpäin.

Merenkurkun maailmanperintö on ollut nyt juhlavuotensa takia tapetilla ja varsin arvovaltaisenkin mielenkiinnon kohteena. Muutama viikko sitten Sauli Niinistö ihaili näkötornissa noita samoja maisemia.


Björköbyn Svedjehamn on kalastajakylä maailmanperinnön sydämessä. Sinne on noin 40 kilometrin matka Vaasasta. Puolimatkassa ylitetään Raippaluodon silta, joka on Suomen pisin silta ja komea näky jo itsessään.

Svedjehamnissa voi nähdä millaisia vaikutuksia maan kohoamisella on luontoon. Näkötornista avautuvat upeat maisemat moreeniselänteelle, joka todistaa jääkauden voimaa.Merenkurkussa on tarjolla eri mittaisia vaellusreittejä upeissa maisemissa. Onnekas voi nähdä patikoidessaan merikotkan. Me teimme Svedjehamnista reilun viiden kilometrin patikkaretken, jonka lapsetkin jaksoivat aamupalan ja matkan varren mustikoiden voimin ilman vastarintaa. Saimme kuopusta varten lainaksi rinkan, joka oli loistovehje paikoin hyvin juurrakkoisella kivipolulla ja pitkospuilla.
Saaristoidyllissä laiduntava ylämaankarja pulahteli välillä mereen uimaan. Lehmät käyskentelivät paikoin aivan luontopolun vieressä, ja tiheiköissä kulkiessa saattoi kuunnella lehmänkelloa ja arvailla mistä seuraava sarvipää putkahtaa. Juuri sopivan villiä ja jännittävää kaupunkilaislaps...äidille.Luontopolun maisemat vaihtelivat merenrannasta metsikköön, karuun kivikkoon, niittyihin ja peltoihin. Silmä lepäsi luonnossa, idyllisissä ranta-aitoissa ja kalastusverkoissa. Heinäkuinen aurinko ja helle tekivät kaikesta tietysti aivan hulppeaa, mutta tuonnehan sopii ehdottomasti myös syksy. Millainen tuoksu, tuuli ja väritys pian olisikaan? Menkää te katsomaan, sillä minä tuskin ehdin enää toista kertaa tänä vuonna.

 

Kuopus sivisti meitä lukemalla innokkaasti kaikki opastaulut. Ruotsikin sujui. Itse asiassa taisi olla jotain ruotsinsukuista koko selostus. Veikkaan että Närpiön murretta, kun en 20 vuotta vanhalla laudaturillakaan oikein mitään ymmärtänyt.

Palkitsimme reippaat lapset ja itsemme patikkaretken päätteeksi pitkällä pulahduksella Svedjehamnin uimarannalla. Kalastajakylästä löytyi ihanan siisti ja rauhallinen ranta. Ja merivesi paljon lämpimämpää kuin kotijärvessä!
Retken tuonne olisi voinut tehdä hyvin Vaasasta käsin. Mutta me yövyimme Björköbyssä. Idyllinen Merenkurkun Majatalo tarjosi elämyksellisen ja verrattain edullisen majoituksen piha-aitassa ja sopi hyvin rennoksi kesäyöpymiskohteeksi lapsikatraalle.Nukkuma-aittaan mahtui hyvin yöpuulle ja kauniisti laitetussa pihassa oli lapsille tarjolla tekemistä trampoliinista pallopeleihin. Grillasimme nuotiopaikalla iltapalat ja juttelimme mukavia majatalon ystävällisen emännän ja muiden yöpyjien kanssa.


Majatalon viehättävässä salissa tarjoiltiin aamupala, josta löytyi jokaiselle jotain erityisherkkua. Majatalomajoitus oli kivaa vaihtelua hotelliketjuille, ja paikka jäi elävästi lastenkin mieleen. Vieläkin muistelevat kuinka syvälle mutaan jalka litsahti trampoliinin vieressä ja miten pitkään jaksoivat aitassa unta odottaa.

 
Minun muistoihini on kaiken luontoelämyksen ja maisemien ohella jäänyt se mukava tunnelma, joka reissulla oli. Koko sakki oli jotenkin erityisen lauhkealla tuulella. Patikoinnilla ja maalaismaisemalla on selvästi positiivisia vaikutuksia energisiin poikalapsiin ja heidän paikoin ylivirittyneisiin vanhempiinsa. Yhtään ei (minua) harmita, että tänä vuonna kesälomalla jäivät kieputinhuvipuistot koluamatta.

Oliko sinun kesässäsi jokin kohokohta?

Lisätietoa Merenkurkusta täältä.

Terveisin Katja

Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ.  Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit tykätä blogin sivusta ja tilata päivitykset TÄÄLLÄ.  

29 kommenttia:

 1. Kiitos mahtavasta vinkistä! Tuonne on matkattava joku hetki. Lundagårdkin on sillä suunnalla. Lauantai-illan oloa! Tuija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija. Luulen, että Merenkurkun saaristo alkaa vasta tulla paremmin tunnetuksi. Siellä on paljon koettavaa. Meitä harmitti, kun seura ei antanut mahdollisuutta pidempään patikointiin. Tarvii siis mennä uudestaan vielä :)

   Poista
 2. Upeat maisemat!
  Tuolla olisi kiva päästä käymään. Itse kun asuu kaukana merestä, niin pelkkä merenranta tuntuu eksoottiselta;)
  Kivaa viikonloppua♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minullekin meri on harvinaisempi näky. Järvenrannat taas kotimaisemaa. Meressä on aivan eri fiilis, ja epätavallisemmista maisemista nauttii lomalla aina mielellään.

   Poista
 3. Olipa kiva postaus! Harvemmin täältä Turun saaristosta tulee tuonne Merenkurkun saaristoon lähdettyä, joten oli mukava vierailla noissa paikoissa blogisi mukana. Teillä on ollut mainio elämysmatka kauniissa maisemissa. Ja tuolla ei kieputtimia kaipaa.
  Mukavaa viikonloppua 💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula. Luonto pistää pään pyörälle lempeämmin ;). Sinun kuvissasi aina ihailen merimaisemaa. Oli niin kiva päästä sellaisiin itsekin. Kalastajakylässä oli vielä sopivaa maalaisromantiikkaa :).

   Poista
 4. Kauniit kuvat ja kiva vinkki tulevia lomia ajatellen. En ole koskaan käynyt.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Blogissa on mukava jakaa vinkkejä. Itsekin olen reissannut jo monet kohteet blogikollegojen juttujen mukaan. Hyvät vinkit jakoon :)

   Poista
 5. Ihanat kuvat, ihan uusi tuttavuus ko paikka!

  Mulla kesä on ollut yhtä mökkeilyä - elikin kesä oli sangen tapahtumaköyhä. Toisaalta ajattelen, että jos mökillä viihtyy ja koossa on hyvä porukka - why not?

  Iloa ja valoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elisa. Mökkeily kuuluu kesään. Minulle se sopii pikkuannoksina kerrallaan. Vaan eipä ole mökkisaunan ja uinnin voittanutta kesänautintoa :)

   Poista
 6. Kotimaassakin on paljon mielenkiintoisia kohteita nähtävänä. Lasten kanssa reissatessa ei koskaan tiedä mikä on vaikuttavaa, upeaa tai mieleenpainuvaa. Ihan yllättävistäkin asioista voi muodostua suuria elämyksiä ja kauniita muistoja koko perheelle. Onpa kauniita kuvia ja mukava matkakertomus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Juuri noin. Lasten kanssa ei ikinä tiedä mikä lopulta on se paras juttu. Niin paljon riippuu myös jälkikasvun energiatasosta ja "jalkaterän asennosta". Olen kyllä huomannut, että kaikki yhdessä tekeminen ja kokeminen on ihan parasta. Ja kaikki sellainen, mihin ei liity turhia aikatauluja. Suomi on loistava luontomatkailumaa. Pianhan päästään ruskaretkillekin. Eikä maksa paljon :)!

   Poista
 7. Ihania kuvia ja leppoisa tunnelma! Täytyykin pistää mieleen tuo paikka, jos vaikka ensi kesänä... Lapset kyllä usein viihtyvät juuri luonnossa, tai ainakin meillä. Juuri tänään teimme aamupäiväretken tuohon läheiselle järvelle, jonka ympäri kulkee noin viiden kilometrin lenkki kauniine maisemineen ja pitkospuineen, ihan liian harvoin tulee vaan lähdettyä... Meidän perheen kesän huipennus oli kuotenkin varmaan reissu Budapestiin, joka meni myös oikein mukavissa tunnelmissa, ilman riitoja ja erimielisyyksiä, vaikka ikähaarukka noissa ipanoissa on 9-19 vuotta, ajoittain on haasteellista keksiä kaikille sopivaa viihdykettä😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu. Budapest on yksi loputtoman haavelistani kohteista. Minä kuvittelen, että sinne pitäisi mennä aikuisseurassa. Mutta ehkä pakkaankin joku vuosi koko katraan matkaan.
   Luontoelämyksiä löytyy onneksi läheltäkin. Ei tarvitse lähteä toiseen maahan eikä edes Merenkurkkuun. Aamupäiväretki on elämys, jonka voisi toteuttaa useamminkin.

   Poista
 8. Ihania maisemia ja tunnelmia! Kirjoitat niin, että kuviin ja tunnelmiin pääsee mukaan!
  Vaasan seutu on minulle melko vieras - vain muutaman kerran siellä olen pikaisesti piipahtanut mutta juttusi kyllä sai miettimään esim. ensi kesän ajoreittejä ihan uudelta kantilta. Ja kyllä - juuri tuollaiseen majataloon haluaisin vieraaksi - hotelleissa on tullut vietettyä aikaa ihan tarpeeksi!
  Ihanaa kesän viimeistä sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lady. On kiva tehdä juttu reissusta, vaikka aikaa on jo mennyt viikkoja. Tässähän sitä tulee "patikoitua" uudelleen ;).
   Svedjehamn on kyllä koukkauksen arvoinen, jos yhtään tykkää luontomatkailusta. Majatalo oli idyllinen vaihtoehto. Onhan noita hotelleja tosiaan jo nähty. Majoitusmuoto on parhaimmmillaan, kun kelit suosivat. Grillaukset ja pihalla vietetty aika tekee majataloelämästä mukavaa.

   Poista
 9. Voi miten ihana reissu! Olen melkein kade 😍 Teille jäi kiva muisto talvea varten. Ihanaa iltaa 💕

  VastaaPoista
 10. Voi miten ihana reissu! Olen melkein kade 😍 Teille jäi kiva muisto talvea varten. Ihanaa iltaa 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Olipa se kivaa. Patikointi on eritoten poikaperheille sopivaa puuhaa ;).

   Poista
 11. Ooh, aivan mielettömältä näyttää. Kyllä, ihan täydellistä selvästi!

  VastaaPoista
 12. Hienoja kuvia! Me kävimme pari vuotta sitten sellaisella merenkurkun risteilyllä, mutta kyllä näiden kuvien perusteella himottaa päästä tuolle patikointireissulle ja aittamajoitukseen. Kuulostaa niin ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Meiltä jäi se risteily kokematta, joten sinne vielä joskus. Ja sitten vähän pidemmälle patikkareissulle niihin maisemiin, missä oli tavattu merikotka. Nyt jäi kaukaisemmat polut vain haaveeksi tässä poikaseurassa. Majatalovierailta kuulimme kyllä mitä kaikkea ihanaa näkemättä jäi :)

   Poista
 13. Onpa hienoja maisemia...niin kesäisiä kuvia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!