.

.

sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Toiveita uuteen vuoteen


Uuden vuoden ensimmäinen blogiteksti. Melkein tässä rima nousee. Mitä voisin sanoa, jotta vuodelle tulisi arvoisensa lähtö?

Sitä miettiessäni palasin vuoden taakse. Kirjoitin silloin tilinpäätöksen edellisestä vuodesta 2015, listasin plussia ja miinuksia. Nyt ilokseni huomaan, että kaikki tuon hetken miinukset ovat kuluneen vuoden aikana menneet parempaan suuntaan. Elämäntilanne on työelämän myötä aivan toinen, ja lapsetkin taas vuoden vanhempia. Elämän etenemisellä on toki osansa myönteiseen kehitykseen, mutta vatsalihakset olen viime vuoden aikana hankkinut aivan itse.

Lupaamisiin en edelleenkään usko, mutta kummasti asioiden listaus (=tiedostaminen) vie kohti ratkaisua. Suosittelen!


Tämän vuoden aluksi teimme perheen kesken sellaisen listan, johon jokainen sai kertoa omia toiveitaan uudelle vuodelle. Ryhdyin listaleikkiin, kun vuoden ensimmäinen päivä meinasi aloittaa meillä uuden vuoden känkkäränkkäfiiliksillä. Siinä vaiheessa koulun ylipitkä joululoma ja liian monet tyhjätyt makeislaatikot alkoivat jo vähän painaa koko perhettä.

Yhdessä listaaminen olikin yllättävän hauskaa ja valaisevaa. Huomasimme, että meillä oli paljon samoja toiveita, ja esiin tuli myös yllätyksiä. Lapsilla oli mielessä sellaisia harrastuksia, joista en ollut aiemmin kuullutkaan. Voi olla, että meille täytyy hankkia kohta ukulele, ja minä löydän itseni lasten perästä kiipeilyseinältä. Eräs miespuolinen aikoo uusia garderobinsa (ehkä myös ne onnea tuovat treenivaatteet vm.199?). Talossa aiotaan myös leipoa munkkeja. Ehkä kuitenkin mummin johdolla.


Kaikki toivoivat lisää perheen yhteistä aikaa. Sitä järjestyy, kun kiinnitetään huomiota siihen, mitä arki-iltaisin tehdään. Perheen yhteistä aikaa syö helposti digimaailma. Meillä on härveleiden käyttöä rajoitettu mennen tullen, mutta vieläkin enemmän voi asialle tehdä. Väsyneinä iltoina voisin jopa minä nalkuttaa aiheesta entistä ponnekkaammin ja näyttää parempaa esimerkkiä myös itse.

Siitä aiomme ottaa tämän vuoden agendan: Enemmän kirjoja ja lautapelejä, vähemmän nettiä ja digipelejä. Ja koko perheen leffailloista tehdään aivan uusi perinne.


Minähän sitten keksin, että perheen pitää mahtua samalle sohvalle niitä leffoja katselemaan. Täytyy siis hankkia uusi sohva, sellainen suurperheen kulmaversio. Sohvatoiveeni oli hädin tuskin ehtinyt uuden vuoden listalle, kun sohva oli jo liikkeestä tilattu. Ihan todistettavasti listaaminen siis tekee asioita todeksi!

Uuden sohvan myötä tulee talossa tarve kierrättää muitakin huonekaluja paikasta toiseen, minkä johdosta sisustus tulee uusittavaksi myös alakerran murheenkryyniksi muodostuneessa lasten leikkihuoneessa. Säännölliset lukijani muistavat ehkä aiemmat toteamukseni irtoavista ovista, vetokahvattomista laatikoista ja röykkiöistä, röykkiöistä sekä röykkiöistä. Mainitsinko jo röykkiöt?

Kuin itsestään tämäkin uuden vuoden hiljainen toiveeni on nyt toteutumassa. Siunattu tuo perheen yhteinen uuden vuoden toivelista!


Onnea on huomata, että lopulta perheen toiveet olivat aika pieniä asioita. (Olkoonkin, että tilattu sohva on kyllä julman suuri.) Mitään kovin suurta muutosta ei siis tarvita, jotta voitaisiin olla tyytyväisiä. Henkilökohtaisesti omaan tyytyväisyyteeni voin vaikuttaa parhaiten huolehtimalla riittävästä liikunnasta jatkossakin. En aio päästää itseäni siihen voimattomaan tilaan, josta viime vuoteen lähdin. Ja onhan se nyt helppoa, kun tarvitsee vain ylläpitää opittuja tapoja. Uuden aloittaminen vaatisikin enemmän. Sen kun muistaa, niin ei ole vaarana livetä vanhaan.

Millaisin mielin sinä aloitat tämän vuoden? Oletko listannut toiveitasi?

Kiitos kaikille lukijoille ja kommentoijille viime vuodesta. Onnellista uutta vuotta ja sitkeyttä tehtyihin lupauksiin!

Terveisin Katja
Instagram-sivuni löydät TÄÄLTÄ. 
Nainen Talossa on myös Facebookissa. Voit tykätä blogin sivusta ja tilata päivitykset TÄÄLLÄ.

32 kommenttia:

 1. Meillä on tänään ulkoiltu ja luisteltu.Oli ehkä välissä muutamia vuosia,kun luistimet laitoin viimeksi jalkaan.Nyt oli tänään jo 2.kerta.Tuo yhteinen toivelista kuulostaa hyvälle,saa jokainen kertoa toiveensa.Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Hyvä sinä! Luistelu olisikin jotain uutta myös minulle ;)

   Poista
 2. Hyvää uutta vuotta!

  Mä en tänäkään vuonna tehnyt lupauksia (kun ei niitä ole tullut pidettyä). Toivoita ja haaveita kyllä löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Toive on armollisempi sana kuin lupaus. Eikä usein silti vähennä pyrkimystä päämäärään :)

   Poista
 3. Tavoitteita ja toiveita olen uuden vuoden koittaessa ilmaissut (ainakin itse itselleni), mutta lupauksiin en usko. Tuollainen perheen yhteinen toivelista voisikin olla hyvä juttu. Onneksi tuon ehtii toteuttaa missä tahansa kohtaa vuotta. Vähemmän digiä ja enemmän yhteistä ulkoilua olisi omalla listallani. Toki tuokin toiveeni toteutuu heti kevään koittaessa, kun pääsemme mökille kuluttamaan vapaa-aikaa.

  Onnea ja iloa uuteen vuoteen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija. Talviaika onkin haastavampi yhteisen ulkoilun suhteen. Iltaisin on niin järkyn pimeäkin. Pitäisi porukalla innostua jostain talvilajista.
   Minä olen työelämän myötä jättänyt vapaa-ajan digitykset paljon vähemmälle. Ehkä voisin silti karsia vielä netin hömppälehtien selaamisen vaikka kokonaan. Mökkielämä kuulostaa juuri hyvältä!

   Poista
 4. Hienoja ajatuksia koko perheeltä ja uuden vuoden uusia tuulia!
  Tämä somen ja digi-ajan maailma todella syö perhe-elämää ja siihen on erinomaista vaikuttaa ajoissa!

  Onnentäyteistä vuotta 2017 teille ihanat! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna. Meillä on välillä otettu kaikki digivekottimet lapsilta pois useaksi päiväksi. Joululomallakin oli melkein viikko ilman härveleitä. Noissa päivissä on kotona ollut paljon parempi fiilis ihan kaikilla. Todella kannattaa rajoittaa, tietenkin myös itseltä.

   Poista
 5. Hyvään suuntaan menee kun nuo pidätte! :)

  VastaaPoista
 6. Listauksia kyllä löytyy :) Tuohon ukuleleen - meillä nuorin haaveili ukulelen soitosta. Sattuipa sopivasti että kirjastosta saa lainattua sellaista. Sehän lainattiin, ja into lopahteli kyllä siinä soittimeen tutustuessa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Usein siinä käy juuri noin. Voisinkin tiedustella mistä meillä ukulelen saisi lainaan. Voihan olla, että pari päivää riittäisi...

   Poista
 7. Ihana, hyvän mielen uuden vuoden aloitus! Samoja toiveita meilläkin, enemmän yhteistä aikaa täälläkin toiveissa ja pienellähän sitä saa lisää. Joku liikuntaharrastus pitäisi itselle löytää, joku joka toisi hyvää mieltä ja pirteyttä... ihanaa alkanutta vuotta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu. Yhteistä aikaa järjestyy, kun siihen kiinnittää huomiota. Pieniä arjen valintoja. Minä sain vuosi sitten herätyksen kotijumpasta. Se on perheelliselle helppo harrastus ja hyvin vähällä pääsee tulokselliseen alkuun kunhan viitsi tehdä aluksi ihan joka päivä sen vartin. :)

   Poista
  2. Minäkin syksyllä harrastin tuota kotijumppaa, mutta nyt sekin on jotenkin jäänyt, täytyisikin ottaa itseään uudelleen niskasta kiinni, se kun nyt ei ainakaan ole kiinni ajasta, puoli tuntia löytyy aina ja itse asiassa ohjeetkin taitaa olla vielä tallella...

   Poista
 8. Voi miten kiva idea, että yhdessä mietitte uuden vuoden asioita! Aivan mahtavaa. Itse ja mies tehtiin sadan päivän herkuttelulakko (+alkottomuus). Mulla on viime kesän ja syksyn aikana kertynyt muutama ylimääräinen kilo...Huomenna alkaa virallinen dietti 😁 Ihanaa uutta vuotta Katja ja terkut miesväelle. Toivottavasti näemme kevään korvilla Hesan suunnassa ❤

  VastaaPoista
 9. Voi miten kiva idea, että yhdessä mietitte uuden vuoden asioita! Aivan mahtavaa. Itse ja mies tehtiin sadan päivän herkuttelulakko (+alkottomuus). Mulla on viime kesän ja syksyn aikana kertynyt muutama ylimääräinen kilo...Huomenna alkaa virallinen dietti 😁 Ihanaa uutta vuotta Katja ja terkut miesväelle. Toivottavasti näemme kevään korvilla Hesan suunnassa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana. Eiköhän me nähdä ❤
   Sadan päivän yhteinen lakko onkin hyvä idea. Yhdessä se on helpompi pitääkin. Kumpikaan tuskin haluaa olla se, joka antaa periksi ;).

   Poista
 10. Minäkään en usko lupauksiin, mutta listat ja tärkeiden asioiden huomaaminen on varmasti hyvästä 😊 Minä olen joululoman aikana onnistunut rentoutumaan todella hyvin. Melkein liiankin hyvin, sillä arjen alkaminen melkein pelottaa...

  Tsemppiä sinne ja tehdään se (riittävän) hyvä arki :)

  VastaaPoista
 11. Minäkään en usko lupauksiin, mutta listat ja tärkeiden asioiden huomaaminen on varmasti hyvästä 😊 Minä olen joululoman aikana onnistunut rentoutumaan todella hyvin. Melkein liiankin hyvin, sillä arjen alkaminen melkein pelottaa...

  Tsemppiä sinne ja tehdään se (riittävän) hyvä arki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuula :). Riittävä on hyvä sana. Ja tavoitteissa pitää aina välillä joustaa. Onhan tässä aika monta palloa ilmassa.
   Sinun lomasi kuulostaa kyllä hyvältä - olet rentoilusi ansainnut ja arki kyllä opettaa taas tavoille :).

   Poista
 12. Ihanan valoisa posti! Minustakin asioiden tietoinen työstäminen tavoitteineen antaa jännettä ja suuntaa niiden toteutumiselle.
  Itse olen aloitellut sairastamisen kautta alkuvuotta, mutta ehkä tämäkin pysähtyminen tuli tarpeeseen. Toipuilua ja levon kautta etiäpäin! Oma panostukseni suuntautuukin terveyteen ja tasapainoon, ei ylettömin lupauksin vaan itsensä ja hyvän olonsa muistaen päivittäin.

  Tuo teidän sohvahanke nostatti kiinnostusta! Toivottavasti esittelet sen, kunhan saatte tulokkaan kotiin. Meilläkin isomman sohvan hankinta juurikin kulmaversiona olisi toivelistalla - ainakin vaimolla! - tosin oomma niin pitkäpiimäisiä hankinnoissa, että asia saattaa hyvinkin venyä hamaan tulevaan... Mutta olisi kiva nähdä ja kuulla, mihin te päädyitte:)

  Ihanaista vuoden alkua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannah <3.
   Terveys onkin asia, jota toivoo ja tavoittelee, mutta suunnitelma ei aina auta. Toivottavasti pääset sinäkin pian terveeksi.
   Uskon, että sohva tulee vielä näyttäytymään täällä. Saatan nimittäin aivan innostua taas sisustamisesta, kunhan uusi laiskanlinna saapuu taloon. Toimitusaika on kyllä hurjan pitkä. Jopa kuusi viikkoa. Siihen asti tungetaan kaikki viisi tuohon kolmen hengen sohvaan.
   Meillä ollaan pitkäpiimäisiä remonttiaikeissa. Sellaista tarvetta olisi vähän siellä ja täällä. Paljon helpompi on mennä kauppaan ja tilata sohva - sekin vähän kyllä auttaa remppatarpeeseen ;). Teillä on varmasti hyvä taktiikka suunnitella tarkkaan ja hankkia vasta sitten.

   Poista
 13. Ihana postaus! Perheen yhteinenaika on parasta. Täällä takana hyvinkin tiivis viikonloppu koko perheen voimin, ihanaa. Hauska tuo idea listata yhdessä toiveita, voisinkin toteuttaa meillä.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Kyllä kannattaa listata. Mutta kannattaa olla tarkkana mitä listaa. Aika isolla prosentilla on meillä jo listan asiat toteutuksessa. Ukulelen hankinta tosin vielä tekosyillä harkinnassa... :D

   Poista
 14. Aivan ihania asioita ja yhteisiä, arkisia suunnitelmia. Jos osakin noista toteutuu - ja miksei toteutuisi - on uusi vuosi taas pikkuisen parempi. Niinhän elämässä on hyvä ajatella, että onni se vaan lisääntyy :). Parasta on, että juuri tuollaisiin asioihin voi itse vaikuttaa eikä se vaadi ponnisteluja, vain sitä mainitsemaasi tiedostamista. Ja uskon, että sinunkin onnesi lisääntyy, jos nuo 199? urheiluvaatteet vaihtuvat nykyaikaisiin, hehhee ;). Kuulosti niin tutulta, kun joku joutuu luopumaan rakkaista ikiaikaisista vermeistään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi. Pienestä se on usein kiinni - parempi arki ja pyhä. Olen salaa vähän avittanut tuota historiallisten treenivaatteiden katoamista. Jotain uuttakin on jo ilmaantunut tilalle, eikä vielä ole "itketty" edes :D

   Poista
 15. Hyvää alkanutta uutta vuotta! Blogini siirtyy instaan @mari_anne_n Tervetuloa seuraamaan :)

  VastaaPoista
 16. Hei,

  onko blogisi päättynyt :(

  Kyselee, Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei :) En aio tätä lopettaa. Mutta elämä on aika täyttä juuri nyt, ja työelämä tarjoaa kaikenlaista innostavaa. On pakko jättää vapaa-ajalla osa "omista jutuista" odottamaan. Instagram päivittyy jatkuvasti nytkin. Ja enköhän saa jutunkin tehtyä taas jossain kohti. Näin ainakin toivon :)

   Poista
 17. Kurkkimassa josko jotain uuttaa täällä. :) Itselläkin postauasten välit venähtää kun työelämä ja kaikki muu vie aikaa, mutta kiva jos ehdit taas välillä kirjoitella kuulumisia.
  Iloista pääsiäisen aikaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Taina. Kiitos! Viestit minulle juuri oikeaan aikaan, sillä pääsiäisenä pääsin taas päivittelemään :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!