.

.

lauantai 19. elokuuta 2017

Smaku-matkalla Porvoossa


Tervehdys taas pitkästä aikaa. Kesä meni hujauksessa ja valokuva-arkistoista löytyisi jos jonkinlaista mukavaa raportoitavaa. Ehkä sitten syyspimeillä osa arkiston kätköistä saa valoa täällä blogin puolella. Mutta nyt ensin jotain aivan ajankohtaista.

Elokuu on nimensä mukainen. Itse tunnen kesän lopulla olevani elossa enemmän kuin koskaan. Ja eloisaa on myös ympärillä. Tapahtumatarjonnasta on aivan vaikea valita kaikkien tarjolla olevien houkutusten runsaudesta.

Minulle tarjoutui tilaisuus tutustua varsin herkulliseen elokuiseen tapahtumaan, kun Haikon Kartano kutsui Smaku-matkalle Porvooseen. Teimme Viikonloppukokki -blogin Hanna-Kaisan kanssa aisteja hivelevän reissun täältä Hämeestä Itäiselle Uudellemaalle.


Porvoossa nyt toista kertaa järjestettävä Smaku tarjoaa mahdollisuuden maistella huippuravintoloiden pikkuannoksia 5 euron hintaan. Jokainen ravintola suunnittelee Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä ruoka-annoksestaan. Pikkuannokset ovat tarjolla ravintoloissa 14.8. alkaen ja Smaku huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan Kulttuuritalo Grandissa 26.8. Tuolloin kaikkien ravintoloiden annokset ovat tarjolla yhdessä paikassa, ja Smakun päätteeksi valitaan tapahtuman paras annos - oikea Porvoon Makuaarre.

Shepherd`s Pie Haikon Kartanon tapaan

Miten kiva tapahtuma! Tällainen ruoanrakastaja ainakin arvostaa matalan kynnyksen mahdollisuutta makustella vaihtuvia annoksia korkealuokkaisissa ravintoloissa. Vitosella saa vihiä siitä, mitä ravintolalla on tarjolla. Voi istua tovin yhdessä paikassa ja vaihtaa sitten toisen kokin keitoksiin ja uuteen ravintolatunnelmaan. Vielä kun ruokajuhlaa pääsee viettämään Haikon Kartanon ja Porvoon vanhan kaupungin kaltaisissa miljöissä - on selvä, että Smaku-matkalle on riittävästi syytä lähteä vähän kauempaakin. 

Haikon Kartanon Smaku-annokset olivat jokainen makuuni. Mutta täytyy sanoa, että iltapäivän nälkäisyys ja ensimmäisenä annoksena maistelemani Haikonselän Kalatoast kohtasivat jollain korkeammalla tasolla. Tuossa annoksessa oli kaikki enemmän kuin kohdallaan - syötävää sekä suulle että silmille.

Haikonselän Kalatoast

Maitosuklaata ja puolukkaa voi tarjota monella tavalla. Haikon tapa sopii minulle oikein hyvin.

Maitosuklaata ja puolukkaa

Maitosuklaata ja puolukkaa - vieläkö tästä jotain saisi kaavittua...

Vietimme Haikossa aikaa kolmen Smaku-annoksen verran. Kartanon Markkinointipäällikkö Johanna Malmivaara kertoi meille Haikon viimeisimpiä kuulumisia. Minua jäi kiinnostamaan erityisesti Kartanossa järjestettävät vaihtuvateemaiset viini-illat, joissa tarjoillaan 4 ruokalajin menu. Sellainen voisi olla hyvä ajankohta ihan kokonaiselle kartanoviikonlopulle myöhemmin syksyllä.


Kartanosta jatkoimme ruokaretkeämme viehättävään Porvooseen. Visit Porvoon Hanna Palo toimi oppaanamme Smaku-paikasta toiseen. Hanna-Kaisa ja Suusta suuhun -blogin Alisa osasivat ruokabloggareina eritellä annosten raaka-aineita tarkemmin. Minä keskityin siihen miltä suussa maistuu. Jotain hyvää se aina oli. Ja pari kertaa myös jotain aivan erityisen jännää.

Alisa, minä ja Hanna-Kaisa

Porvoossa Bistro Sinnessä on tarjolla kolme Smaku-annosta. Kaikki todella maistuvia. Jälkkärinä toimiva "Whip it! Whip it Good!" oli kyllä parhaiten vispattua omenavispipuuroa, mitä kuunaan tulen maistamaan. Koko reissun jännittävin visuaalinen elämys oli paikan pääruoka Suomalainen Takoo. Riimihärkää ja kuusenkerkkää tarjottiin sellaiselta sammalpediltä, että hetki meni lautasta ihmetellessä. En tätä ennen tiennyt että asuntomessutalojen pihoissa trendikkääksi todettu kuntta olisi niin tätä päivää myös kattauksessa lautasella.

Suomalainen Takoo Bistro Sinnessä
 
Bistro Sinne

Bistro Gustaf

Jos Bistro Sinnessä oltiin lähiruoan ja pohjoismaalaisuuden ytimessä, Bistro Gustaf´n Smaku-matka vei Ranskaan. Viehättävässä ravintolassa nautittu osteri ja shampanja olivat sellainen suupalayhdistelmä, joka ei aivan joka viikko, vuosi, vuosikymmen toistu tässä suussa. Kelpaisi kyllä useamminkin.Smaku-annoksia tarjoilevia ravintoloita on Porvoossa yhteensä 15. Me ehdimme Haikon lisäksi kiertää illan aikana kolme ravintolaa kaupungissa. Smaku-tapahtuman esitteessä on tarkasti kuvattu jokaisen ravintolan tarjoamat annokset, ja kartta auttaa suunnistaessa ravintolasta toiseen.

Meidän viimeisin vierailukohteemme oli Sicapelle, jonka viehättävä miljöö vakuutti.


Sicapellen terassi

Baby Gem

Sicapellen terassilla oli tarjolla mitä parhain elokuinen ilta vanhan kaupungin sydämessä. Söimme ulkona jännän Baby Gem -annoksen, joka ihanalla juustoisuudellaan vei melkein makuhermot. Kurkkasin myös ravintolaan sisälle, sillä tilat siellä kuuluivat olevan hyvin viihtyisät. Voin nyt yhtyä paikan ihastelijoihin.


Tällainen ruokatapahtuma on oivaltava keksintö. Mikä hieno tapa tuoda esille ravintoloiden osaamista ja tarjota se myös vähän laajemman yleisön nautittavaksi. Osassa tapahtuman ravintoloista oli nyt tarjolla vain yksi Smaku-annos. Minä pidin parempana sitä, että sai maistella sekä alku- pää- että jälkiruokaa samassa paikassa. Kokemus ravintolasta on sillä tavalla heti kokonaisempi.


Ruokailu on yksi elämännautinnoista ja ruokaelämysten perässä ollaan valmiita matkustamaan kauaksikin. Haikkoon ja Porvooseen ei monella edes ole kovin pitkä matka. Käykää ihmeessä smaistelemassa Porvoossa, jos mahdollista. Ennen lauantain päätapahtumaa voi suunnistaa Smaku-esitteen avulla Haikossa ja Porvoon kaupungin ravintoloissa. Ja lauantaina 26.8. annosten nautiskelu onnistuukin yhdessä tilassa Kulttuuritalo Grandissa.

Oletko sinä jo maistellut Smaku-annoksia tai kuullut tuosta tapahtumasta aiemmin?

Kiitos Haikon Kartanolle, Visit Porvoolle, Bistro Sinnelle, Bistro Gustafille ja Sicapellelle herkullisesta ruokamatkasta. Samoin kiitokset kaikille ruokaretkelle kanssani osallistuneille. Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, ja hyvässä seurassa maistuu aina vielä vähän paremmalta.

Pirteää alkusyksyä kaikille lukijoille!

Terveisin Katja

Linkkejä:

Aiempia juttujani Haikosta:10 kommenttia:

 1. Ihania herkkuja! Smaku on minulle ihan tuntematon juttu, täytyypäs pitää mielessä, kun meiltä ei kuitenkaan ole niin kovin pitkä matka Porvooseen.

  VastaaPoista
 2. Ihana kuulla sinusta pitkästä aikaa <3
  Voi mitä ihania herkkuja, nälkähän tässä vain kasvaa <3

  VastaaPoista
 3. On kaikkea hrkkua tarjolla teille ollut.Ihan tässä tulee nälkä kuvia katsellessa!

  VastaaPoista
 4. Porvoo on kyllä huikea makujensa puolesta! Ja toki muutenkin kaunis. Ihana reissu ollut, hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 5. Tätä oli mukava lukea. Kaikki kuulostaa ja ennen kaikkea näyttää tosi ihanalta. Mahtavia herkkuja. Porvoo on myös älyttömän mukava kaupunki. <3

  viikarivartti.blogspot.fi

  VastaaPoista
 6. Mukava kuulla kuulumisiasi! Teillä on ollut oikein herkullinen reissu. Ihan herahtaa vesi kielellä näitä kuvia katsellessa! Ihanaa syksyä sinulle ja perheellesi! :)

  VastaaPoista
 7. Haikko on ihana paikka! Ja mitä makuja. Jännä tapahtuma. Iloista loppuviikkoa! <3

  VastaaPoista
 8. Porvoo on kaunis ja ihania nuo annokset. Tuo hintaa on varsin kohtuullinen ja noin olis kiva tosiaan maistella herkullisia huippuravintola anooksia.
  Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
 9. Kiva kuulla sinusta! :)
  Onpas mukavan ja herkullisen kuulloinen reissu!
  Todella kivan kuulloinen tapahtuma, täytyypä pistää korvan taakse tämä vinkki.
  Iloisia alkusyksyn päiviä sinne! <3

  VastaaPoista
 10. Ihanaa! Päivitys blogiisi pitkästä aikaa.
  Tuolla on ihan pakko päästä joskus käymään. Se on ollut jo pitkään haaveena.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!